Roladki z tortilli z pastą jajeczną zostały zainspirowane nafaszerowanymi i zwijanymi w rulon naleśnikami. Przygotowując roladki jajeczne, wykorzystaliśmy również patent charakterystyczny dla krokietów, bo zwinięte i nadziane już placki będziemy jeszcze dodatkowo podsmażać, by uzyskać chrupiącą skorupkę. Jeśli często kupujecie placki tego typu (pszenne, pełnoziarniste lub kukurydziane), macie już bazę do nadziewania. To znakomity przepis na „wyczyszczenie” lodówki. Roladki jajeczne w tym wydaniu faszerować będziecie sycącą pastą jajeczną z czymś, co lubi chyba każdy - żółtym serem. Dzięki temu, gdy rozgryziecie chrupką skorupkę, w środku będą się cudownie ciągnąć. 

Roladki jajeczne - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 placki tortilli
  • 4 jajka na twardo
  • 4 jajka surowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 g twardego sera żółtego o łagodnym smaku, np. goudy
  • 160 ml mleka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Opcjonalnie, do farszu: kilka dużych pieczarek. 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno posiekajcie. Ser zetrzyjcie na drobnych oczkach.
  2. Wymieszajcie jajka i ser na gładką masę ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, doprawcie solą i pieprzem. 
  3. Surowe jajka roztrzepcie z mlekiem na jednolitą masę.
  4. Każdy placek pokrójcie na szersze prostokąty. Na każdy kawałek nałóżcie odrobinę farszu i zawińcie jak mini naleśniki. 
  5. Każdy rulonik obtoczcie w roztrzepanym jajku i smażcie na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Po wysmażeniu jednej strony na rumiano obróćcie delikatnie roladki, by mogły się dosmażyć z drugiej.  

Tłuszczu na patelni powinno być sporo, a smażenie powinno odbywać się na mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu rulonik usmaży się błyskawicznie i nie rozpadnie się w międzyczasie, a wierzch będzie chrupiący. 

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i nie tylko

Roladki jajeczne to nie jest jedyna możliwość, jaką możecie wykorzystać. Pokrojone placki tortilli warto nadziać serem i szynką, podsmażonymi pieczarkami z serem lub kawałkami kiełbasy i resztkami wędlin z lodówki z dodatkiem np. papryki czy cukinii. Po nafaszerowaniu, ruloniki obtoczcie w jajku i przesmażcie, jak w przepisie powyżej.

Warzywa w środku nie powinny być zbyt wodniste. Nadziewanie tortilli farszem ze świeżymi pomidorami nie będzie najlepszym pomysłem. Sok z pomidorów sprawi, że placki mogą szybko się porwać i przeciekać. Do zrobienia nadzienia z pomidorami możecie wykorzystać suszone, które mają zupełnie inną teksturę - są twardsze i pozbawione wody. Pokrójcie je na kawałeczki i wymieszajcie np. z serem feta, kawałkami kurczaka lub przyprawionym jak do kotletów mięsem mielonym. Ono świetnie się tu sprawdzi.