Zawsze przygotowujecie placki ziemniaczane z tartych surowych kartofli? Spróbujcie inaczej, a efekt was zachwyci. Oto pomysłowy przepis na sycące i pełne smaku placki ziemniaczane z farszem pieczarkowym, które przebijają klasyczną recepturę. Wystarczy tylko kilka składników i chwila pracy, a wszyscy będą prosili was o ten przepis.

Jak zrobić placki ziemniaczane inaczej?

Klasyczne placki ziemniaczane to rzadka masa, wykładana na rozgrzany tłuszcz łyżką. Można jednak zrobić je inaczej i przy okazji dużo smaczniej. Wystarczy zagnieść masę na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka, a następnie rozwałkować ją i wykrajać szklanką, jak ciasto na pierogi. Tak przygotowane kółeczka faszerujemy podsmażonymi pieczarkami z cebulką, składamy na pół i mocno sklejamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

W ten prosty sposób powstaną genialne placki ziemniaczane z pieczarkami, które mają 10x więcej smaku i sycą na dłużej niż tradycyjne. Co więcej, tak przygotowane faszerowane placki ziemniaczane nie potrzebują już żadnych sosów i dodatków, bo same w sobie tworzą kompletne obiadowe danie. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

  • 0,8 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w plasterki, a cebulę obierzcie i drobno posiekajcie.
  2. Następnie podsmażcie cebulkę na 2 łyżkach masła, a gdy się zarumieni, dorzućcie pieczarki i dalej wszystko smażcie, aż grzyby będą złociste.
  3. Na koniec doprawcie farsz solą oraz pieprzem do smaku i dorzućcie drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  4. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku.
  5. Następnie odcedźcie kartofle, przeciśnijcie je przez praskę i ostudźcie.
  6. Gdy wystygną, dodajcie do nich 1 jajko, 2 łyżki masła, sól oraz przesianą mąkę.
  7. Wszystko wymieszajcie na gładką, jednolitą masę.
  8. Gotowe ziemniaczane ciasto cienko rozwałkujcie, a następnie powycinajcie szklanką krążki.
  9. Każdy krążek ciasta nadziewajcie wystudzonym pieczarkowym farszem, a następnie szczelnie sklejcie.
  10. Tak przygotowane faszerowane placki ziemniaczane usmażcie na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.