Zawsze przygotowujecie placki ziemniaczane z tartych surowych kartofli? Spróbujcie inaczej, a efekt was zachwyci. Oto pomysłowy przepis na sycące i pełne smaku placki ziemniaczane z farszem pieczarkowym, które przebijają klasyczną recepturę. Wystarczy tylko kilka składników i chwila pracy, a wszyscy będą prosili was o ten przepis.
Jak zrobić placki ziemniaczane inaczej?
Klasyczne placki ziemniaczane to rzadka masa, wykładana na rozgrzany tłuszcz łyżką. Można jednak zrobić je inaczej i przy okazji dużo smaczniej. Wystarczy zagnieść masę na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka, a następnie rozwałkować ją i wykrajać szklanką, jak ciasto na pierogi. Tak przygotowane kółeczka faszerujemy podsmażonymi pieczarkami z cebulką, składamy na pół i mocno sklejamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
W ten prosty sposób powstaną genialne placki ziemniaczane z pieczarkami, które mają 10x więcej smaku i sycą na dłużej niż tradycyjne. Co więcej, tak przygotowane faszerowane placki ziemniaczane nie potrzebują już żadnych sosów i dodatków, bo same w sobie tworzą kompletne obiadowe danie. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.
Przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami
Składniki:
- 0,8 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 300 g pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w plasterki, a cebulę obierzcie i drobno posiekajcie.
- Następnie podsmażcie cebulkę na 2 łyżkach masła, a gdy się zarumieni, dorzućcie pieczarki i dalej wszystko smażcie, aż grzyby będą złociste.
- Na koniec doprawcie farsz solą oraz pieprzem do smaku i dorzućcie drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku.
- Następnie odcedźcie kartofle, przeciśnijcie je przez praskę i ostudźcie.
- Gdy wystygną, dodajcie do nich 1 jajko, 2 łyżki masła, sól oraz przesianą mąkę.
- Wszystko wymieszajcie na gładką, jednolitą masę.
- Gotowe ziemniaczane ciasto cienko rozwałkujcie, a następnie powycinajcie szklanką krążki.
- Każdy krążek ciasta nadziewajcie wystudzonym pieczarkowym farszem, a następnie szczelnie sklejcie.
- Tak przygotowane faszerowane placki ziemniaczane usmażcie na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.