Tradycyjne placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest niezwykle popularna. Można je podawać ze śmietaną, z cukrem, z sosem pieczarkowym lub z gulaszem. Wyjdą obłędnie chrupiące i przepyszne, jeśli zastosujecie 1 prosty trik. Co więcej, do przygotowania tego dania w takiej wersji nie będziecie w ogóle potrzebować mąki.
Placki ziemniaczane hash browns - co to jest?
Hash browns to popularne brytyjskie śniadanie. Są to starte i usmażone ziemniaki, lekko doprawione papryką w proszku. Jednak różnica tkwi także w sposobie ich ścierania. Anglicy zwykle kroją kartofle w cieniutkie słupki lub ścierają na tarce, ale zawsze na grubych oczkach. Nie dodają do tych placków ani mąki ani jajka, natomiast smażą je tak jak my – na głębokim oleju. Chrupiące i złociste hash browns możecie zjeść jako samodzielny posiłek lub potraktować jako formę smacznego dodatku do obiadu lub kolacji. Świetnie smakują z mięsem czy sezonową surówką.
Te placki ziemniaczane mają ciekawy smak, są łatwe w wykonaniu i można je podawać na wiele sposobów. Aż trudno uwierzyć, że tak proste danie może być tak pyszne.
Hash browns - przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 30 g masła klarowanego
- sól morska
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Zalejcie zimną wodą, wymieszajcie i po 5 minutach odlejcie wodę.
- Ponownie wlejcie czystą wodę, wymieszajcie i odstawcie na 5 minut.
- Po tym czasie odsączcie ziemniaki, mocno je odciskając.
- Do odciśniętych ziemniaków dodajcie wszystkie przyprawy i wymieszajcie.
- Na patelnie nałóżcie odrobinę masła klarowanego, rozgrzejcie je i smażcie masę na średnim ogniu przez ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając.
Hash browns możecie też przygotować w formie bardziej przypominającej nasze placki ziemniaczane – wystarczy dodać do masy na placki trochę mąki i jajko.
Komentarze