Placki ziemniaczane mają niejedną wersję i potrafią zaskoczyć nawet starych wyjadaczy. Szczególnie, jeśli są to placki kartoflane od naszych sąsiadów. Czesi kochają je tak samo, jak Polacy i przyrządzają na zmianę kilka ich wersji, np. ze sporą ilością przypraw czy z mięsem. Takie placki pasują genialnie również do mięsnych, pieczeniowych sosów, nie tylko do gulaszu po węgiersku. Wypróbujcie placki ziemniaczane po czesku, a długo nie wrócicie do polskich. 

Czeskie placki ziemniaczane - nie tylko bramboraky

Placki ziemniaczane po czesku określa się właśnie bramborakami. Oryginalne bramboraky powstają z masy ziemniaczanej doprawionej sporą ilością majeranku, kminku i czosnku. Podaje się je zwykle z kiszoną lub zasmażaną kapustą

Ich ciekawą odmianą są chleboraky. Przepis na chlebowe placki znajdziecie poniżej - kliknijcie w obrazek, a przeniesiecie się do przepisu. Chleboraki zrobicie z czerstwego, wcześniej odpowiednio namoczonego i doprawionego, panierowanego w mące chleba. 

Inne klasyczne czeskie placki ziemniaczane różnią się od polskich kilkoma detalami - składnikami i sposobem przygotowania. Czesi do masy na placki dodają kawałeczki boczku. Oprócz tego w cieście ląduje również 1/2 szklanki mleka, które sprawia, że placki są delikatniejsze, obowiązkowy majeranek i aż 1 główka czosnku. Mleko i czosnek dodaje się, jeszcze zanim wsypiecie mąkę - dzięki temu łatwiej dobrać jej ilość. Masa powinna mieć konsystencję jak przy klasycznych plackach ziemniaczanych. W wersji czeskiej smaży się je na smalcu, ale jeśli wolicie, może być też nieco lżejszy olej roślinny.

Przepis na placki ziemniaczane po czesku 

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g boczku
  • 2 duże jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: smalec do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Dodajcie jajka, boczek pokrojony w kostkę oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i majeranek. Wymieszajcie dokładnie na jednolitą masę. 
  2. Odstawcie masę na kilka minut. W międzyczasie obierzcie i posiekajcie czosnek. Dodajcie go wraz z mlekiem do masy na placki, ponownie wymieszajcie. Masa powinna mieć konsystencję masy na polskie placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodajcie jeszcze po 1 łyżce mąki ziemniaczanej, za każdym razem dokładnie mieszając.
  3. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Kładźcie na patelnię za pomocą łyżki placki, lekko spłaszczając i smażcie na niewielkim ogniu po parę minut z każdej strony na złoto.