Kluski ziemniaczane z farszem muszą być zrobione z odpowiednich ziemniaków (typu minimum B lub B/C). Ciasto powinno być elastyczne, zwarte, a jednocześnie mięciutkie i dobrze wyrobione i nie można przetrzymywać go zbyt długo we wrzątku. Takie kluski nie rozpadną się. Farsz zostanie w środku zamiast rozpłynąć się w garnku. W środku kryć może się wiele niespodzianek. Czym mogą być wypełnione kluski ziemniaczane i czym różnią się podkarpackie szwaby od innych klusek?

Kluski ziemniaczane z nadzieniem - czym je wypełnić?

Wśród takich klusek najlepiej znane są pyzy. Najczęściej robi się je z mięsem mielonym lub z pieczarkami w środku. Takie tradycyjne, klasyczne pyzy jak za dawnych lat poza domem zjecie m.in. w Kielcach. Bar Planty od 1969 r. prowadzi ponad 90-letni p. Wiesław Szewczyk. Bar specjalizuje się właśnie w tym daniu. Do pyz domówić można żurek. 

Inne kluski ziemniaczane z nadzieniem to podkarpackie kacapoły. Robi się je z ugotowanych ziemniaków i wypełnia twarogiem z dodatkiem żółtka i przypraw. Można je podać zarówno na słodko, jak i na słono. Do kacapołów podobne są szwaby - inne podkarpackie kluski ziemniaczane z twarogiem

Podkarpackie szwaby - kluski ziemniaczane z serem

Podkarpackie szwaby zwane też pierogami robi się najczęściej z ugotowanych ziemniaków, ale po ugotowaniu odbiera się 1 ich część na farsz i łączy z twarogiem. Farsz dodatkowo doprawiony jest solą i pieprzem. Przypomina on w smaku farsz na pierogi ruskie. Istnieje też inna wersja szwabów ze startych surowych ziemniaków połączonych z gotowanymi w proporcji 1:1. Farsz pozostaje niezmienny. Kluski ziemniaczane z twarogiem w tej wersji podaje się na słono, z okrasą ze skwarek. 

Kluski ziemniaczane z twarogiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków 
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej typu 500 (i jeszcze trochę do podsypywania podczas wyrabiania ciasta)
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 100 g półtłustego twarogu 
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, na okrasę: ok. 100-150 g boczku, podgardla lub słoniny do wytopienia na skwarki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od farszu: z 1 kg ugotowanych ziemniaków odbierzcie 1 część (250 g). Wymieszajcie ją z twarogiem, doprawcie solą i pieprzem, zagniećcie na gładką masę. Podzielcie ją na 10 równych kulek i rozłóżcie na talerzu. 
  2. Z reszty ziemniaków, skrobi, mąki i soli z dodatkiem jajka zagniećcie ciasto. Jeśli podczas wyrabiania klei się do rąk, podsypcie blat lub dłonie mąką. 
  3. Podzielcie ciasto na 10 równych części, do każdej przełóżcie po porcji farszu, zlepcie i uformujcie owalne kluski. 
  4. Zagotujcie osoloną wodę w garnku. Wkładajcie kluski porcjami i gotujcie przez 4-5 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. W międzyczasie pokrójcie mięso w kostkę i wytopcie na patelni na rumiane skwarki. 

Podkarpackie kluski szwaby podawajcie z okrasą ze skwarek.