Kluski ziemniaczane z farszem muszą być zrobione z odpowiednich ziemniaków (typu minimum B lub B/C). Ciasto powinno być elastyczne, zwarte, a jednocześnie mięciutkie i dobrze wyrobione i nie można przetrzymywać go zbyt długo we wrzątku. Takie kluski nie rozpadną się. Farsz zostanie w środku zamiast rozpłynąć się w garnku. W środku kryć może się wiele niespodzianek. Czym mogą być wypełnione kluski ziemniaczane i czym różnią się podkarpackie szwaby od innych klusek?
Kluski ziemniaczane z nadzieniem - czym je wypełnić?
Wśród takich klusek najlepiej znane są pyzy. Najczęściej robi się je z mięsem mielonym lub z pieczarkami w środku. Takie tradycyjne, klasyczne pyzy jak za dawnych lat poza domem zjecie m.in. w Kielcach. Bar Planty od 1969 r. prowadzi ponad 90-letni p. Wiesław Szewczyk. Bar specjalizuje się właśnie w tym daniu. Do pyz domówić można żurek.
Inne kluski ziemniaczane z nadzieniem to podkarpackie kacapoły. Robi się je z ugotowanych ziemniaków i wypełnia twarogiem z dodatkiem żółtka i przypraw. Można je podać zarówno na słodko, jak i na słono. Do kacapołów podobne są szwaby - inne podkarpackie kluski ziemniaczane z twarogiem.
Podkarpackie szwaby - kluski ziemniaczane z serem
Podkarpackie szwaby zwane też pierogami robi się najczęściej z ugotowanych ziemniaków, ale po ugotowaniu odbiera się 1 ich część na farsz i łączy z twarogiem. Farsz dodatkowo doprawiony jest solą i pieprzem. Przypomina on w smaku farsz na pierogi ruskie. Istnieje też inna wersja szwabów ze startych surowych ziemniaków połączonych z gotowanymi w proporcji 1:1. Farsz pozostaje niezmienny. Kluski ziemniaczane z twarogiem w tej wersji podaje się na słono, z okrasą ze skwarek.
Kluski ziemniaczane z twarogiem - przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków
- 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej typu 500 (i jeszcze trochę do podsypywania podczas wyrabiania ciasta)
- 1 jajko
- sól do smaku
- 100 g półtłustego twarogu
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo, na okrasę: ok. 100-150 g boczku, podgardla lub słoniny do wytopienia na skwarki.
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od farszu: z 1 kg ugotowanych ziemniaków odbierzcie 1 część (250 g). Wymieszajcie ją z twarogiem, doprawcie solą i pieprzem, zagniećcie na gładką masę. Podzielcie ją na 10 równych kulek i rozłóżcie na talerzu.
- Z reszty ziemniaków, skrobi, mąki i soli z dodatkiem jajka zagniećcie ciasto. Jeśli podczas wyrabiania klei się do rąk, podsypcie blat lub dłonie mąką.
- Podzielcie ciasto na 10 równych części, do każdej przełóżcie po porcji farszu, zlepcie i uformujcie owalne kluski.
- Zagotujcie osoloną wodę w garnku. Wkładajcie kluski porcjami i gotujcie przez 4-5 minuty od momentu wypłynięcia.
- W międzyczasie pokrójcie mięso w kostkę i wytopcie na patelni na rumiane skwarki.
Podkarpackie kluski szwaby podawajcie z okrasą ze skwarek.
Komentarze