Wszyscy zgodzą się, że masło i twarożek to najlepsze, co może znaleźć się na ciepłej bułeczce czy pajdzie chleba. Niektórzy jednak nie mogą lub nie chcą ich jeść (bo takie dostali polecenie od lekarza lub po klasycznym nabiale czują się ociężali). Jeśli temat jest wam znajomy lub po prostu lubicie eksperymentować w kuchni, zamieńcie je na inną pastę do chleba. Wykorzystajcie uwielbiane, pełne smaku i tłuściutkie nasiona słonecznika. Pasta do chleba ze słonecznika swoją konsystencją i smakiem w niczym nie ustępuje prawdziwemu twarożkowi czy masłu. Będzie to przyjemna, wiosenna odmiana od wszystkich serków i sklepowych past, których już próbowaliście. 

Jak zrobić „twarożek” ze słonecznika?

Dla kremowej konsystencji i łatwiejszego blendowania nasion najpierw namoczcie je w ciepłej (nie gorącej) wodzie, na 15-20 minut. Dzięki temu ziarna nieco rozmiękną, ale nie stracą całego charakterystycznego smaku. To podstawa, którą możecie doprawić, czym tylko chcecie. Niezbędna będzie sól.

Dla lepszej konsystencji i aby łatwo rozsmarować „twarożek” ze słonecznika, potrzebne będzie też kilka łyżek oliwy lub oleju. Jeśli macie nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno, użyjcie go - pasta będzie miała zdecydowany, bardziej słonecznikowy smak. Równie dobrze sprawdzi się jednak każdy inny olej o neutralnym smaku i zapachu lub olej spod suszonych pomidorów, który zdążył przejść ich smakiem. Wykorzystać możecie również oliwę smakową  - dobierzcie ją pod składniki, które dodajecie do pasty. 

Warto do pasty wcisnąć kilka kropel soku z cytryny. Odświeży on smak pasty, a sam „twarożek” ze słonecznika będzie miał jaśniejszy kolor. Zmiksowane nasiona podczas utleniania nie ściemnieją tak mocno, jak bez niego. Pozostałe dodatki i przyprawy, poza solą, to pełna dowolność. Polecamy np. koperek (świeży lub suszony), a oprócz niego:

  • kawałki rzodkiewki
  • szczypiorek
  • suszone pomidory
  • ogórki konserwowe
  • oliwki
  • kapary
  • sproszkowane pomidory z bazylią, tymiankiem lub oregano
  • granulowany czosnek
  • mieloną cebulę

Jeśli robicie pastę z podwójnej porcji składników (na kilka dni), nie używajcie świeżego czosnku. W miarę upływu czasu taki czosnek w paście może zgorzknieć. Lepiej postawić na granulowany. Po zrobieniu zalejcie smarowidło cienką warstwą oliwy. Zabezpieczy je to przed psuciem się. 

Pasta do chleba ze słonecznika - przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oleju, oleju spod pomidorów suszonych lub oliwy
  • 4 duże suszone pomidory z zalewy
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania: 

  1. Namoczcie nasiona słonecznika w ciepłej wodzie przez 15-20 minut.
  2. Odlejcie wodę i przełóżcie nasiona z resztą składników do blendera. Zmiksujcie na gładką masę.

Smarowidło możecie też wykorzystać jako dip czy nadzienie do naleśników i pastę do faszerowanych jajek.