Sposób przygotowania tej zupy przypomina nieco pomysł na klasyczną zalewajkę, ale jest pewna różnica. W zalewajce ziemniaki i inne opcjonalne dodatki (np. kiełbasę, podsmażoną cebulę i skwarki) zalewamy wyrazistym, kwaśnym żurem (a niektórzy żurkiem). W przypadku zupy „na wodzie”, żur zastąpi co innego. To doskonały przepis dla osób, które nie lubią przemęczać się w kuchni. Pomoże się ona również zregenerować osłabionym po zimie osobom. Jeśli macie już ugotowane ziemniaki z wczoraj, wystarczy wyjąć je z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej i zalać gorącą zupą.

Zupa „na wodzie” - przysmak dla miłośników ogórkowej i kapuśniaku

Cała tajemnica „wody” kryje się w słoiku. Bazą zupy jest sok z kiszonej kapusty lub spod ogórków. Wiele osób przechowuje je w nieskończoność w lodówce, nie wiedząc do końca, co z nich zrobić. Jeśli macie mocno kiszone ogórki lub kapustę, bardzo kwaśny sok z kiszonek możecie rozrzedzić i podgrzać z wodą lub dowolnym bulionem.

Oprócz ziemniaków, w miseczce znajdą się też suszone, ugotowane wcześniej grzyby. W sezonie na leśne możecie wykorzystać ok. 600 g świeżych. Skromna i postna zupa „na wodzie” to bardzo uproszczona wersja kapuśniaku lub zupy ogórkowej. Spodoba się też miłośnikom zupy grzybowej - grzyby suszone również oddadzą tu swój smak. 

Podajemy ilość składników na 4-6 porcji, ale jeśli chcecie ugotować tylko 2-3 porcje (bo macie już tylko resztkę soku z kiszonych warzyw), śmiało podzielcie ilość składników przez 2.

Prosta zupa na wodzie spod kapusty kiszonej - przepis 

Składniki:

  • 1 kg średnich ziemniaków
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 800 ml wody po ogórkach lub kapuście
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, do przybrania: posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Zalejcie suszone grzyby bardzo ciepłą wodą, szybko przepłuczcie i odlejcie wodę. 
  2. Zalejcie od razu zimną wodą i namoczcie na 20 minut. Następnie ugotujcie w tej samej wodzie do miękkości.*
  3. W osobnym garnku zagotujcie wodę po ogórkach lub kapuście kiszonej. Zahartujcie śmietanką, wlejcie całość do garnka. 
  4. Podzielcie ziemniaki między miseczki, pokrójcie i poporcjujcie też ugotowane grzyby. 
  5. Zalejcie całość gorącą zupą i posypcie koperkiem. 

*Nie wylewajcie wody spod grzybów. Wykorzystacie ją do zrobienia sosu lub zupy grzybowej.