Ani czas, ani składniki was nie ograniczają - większość z nich macie na pewno w domu. Nie jest to wykwintny sos z wymyślnymi składnikami, na który trzeba przez cały czas uważać. Poradzą sobie z nim nawet osoby z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Esencjonalny sos Tomka Strzelczyka pasuje do każdego rodzaju mięsa: zarówno do smażonych i duszonych polędwiczek, jak i delikatnych kotletów drobiowych (doda im charakterku), zrazów, bitek, karkówki, pieczeni, schabu, a nawet białej i tradycyjnej kiełbasy.
Sos cebulowy Tomka Strzelczyka - co go wyróżnia?
Sos cebulowy do mięsa to uniwersalny, pewny i zawsze smaczny wybór. W przeciwieństwie do innych, śmietanowych sosów, zawsze wychodzi zawsze perfekcyjny. Nic wam się nie zważy - wystarczy zredukować płyn na patelni. Naturalnie słodka podduszona na patelni cebula z przyprawami i innymi dodatkami doskonale podkreśli smak każdego mięsa: zarówno delikatnego (białego i łagodnego w smaku) drobiu, jak i kawałków porządnego schabu, cielęciny czy mięsa wołowego na gulasz. Sos cebulowy świetnie podkreśli również smak dziczyzny: królika, sarny czy kuropatwy.
Jego tajemnicą są bardzo drobno pokrojone ogórki konserwowe i spory dodatek zalewy ze słoika. Pikantny i wyrazisty smak obu dodatków oraz drobniutkie kawałki podduszonych na patelni ogórków nie będą przeszkadzać w jedzeniu. Dzięki nim sos zyska za to wyrazisty „charakterek”, który podkreśli smak dowolnego mięsa. Pasuje do każdego z wyjątkiem ryb. Może je za bardzo zdominować.
Sos cebulowy do mięsa - przepis Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 3 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 40 g masła (3 łyżki z niewielką „górką”)
- 35 g mąki (7 czubatych łyżeczek)
- 400 ml bulionu lub mięsnego wywaru
- 150 ml wody z ogórków konserwowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie cebule w drobną kostkę.
- Wrzućcie na patelnię masło i cebulę. Cebula nie może zbrązowieć na patelni - ma się tylko zeszklić i zmięknąć.
- Dosypcie na patelnię mąkę pszenną, wymieszajcie i podsmażcie przez ok. 1-2 minuty.
- Dodajcie koncentrat pomidorowy, wymieszajcie i podsmażcie.
- Dodajcie na patelnię z cebulą łyżeczkę ostrej musztardy i zalejcie wywarem lub bulionem. Płyn dodawajcie stopniowo - obserwujcie, czy sos nie robi się zbyt rzadki.
- Dolejcie wodę z ogórków konserwowych. Podgrzewajcie, aż się zagotuje i pokrójcie ogórki w kostkę.
- Przełóżcie ogórki do sosu. W międzyczasie zdążył się on zredukować - gotowy sos cebulowy powinien mieć kremową i zawiesistą konsystencję.
- Skosztujcie. Przyprawcie pieprzem i ewentualnie solą. Potrzymajcie na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
- Posiekajcie natkę pietruszki i posypcie zieleniną sos przed podaniem.
Źródło przepisu: FB (@Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha YouTube)
Komentarze