Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Pyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)
    500 g schabu wieprzowego
    200 g mrożonego szpinaku
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    100 g sera feta
    150 g pieczarek
    1 cebula
    Sól
    Pieprz
    Słodka czerwona papryka
    Czarny sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Pieczeń

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinak 1. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je razem z cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony.
  • płaty schabu 2. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki.
  • Gotowe ciasto 3. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy delikatne nacięcia nożem na górze. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1,5 godziny (bez funkcji termo obiegu). Przez cały czas pieczenia roladę przykrywamy folią aluminiową. Dopiero przed końcem pieczenia zdejmujemy ją aby ciasto się przyrumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.54 (278 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować