Schab to część wieprzowiny, która doskonale pasuje na kotlety schabowe, pieczeń czy domową wędlinę na kanapki. Ponieważ jest chudym mięsem, ma tendencję do wysuszania się podczas obróbki cieplnej, dlatego warto poznać tajniki, które temu zapobiegną. Możecie posiłkować się także karczkiem, który będzie miał nieco więcej przerostów tłuszczowych. Jeżeli jednak chcecie uzyskać jasny, gładki płat wędliny na pieczywo, wybierzcie schab. Co zrobić, aby mięso było gotowe szybko i bez zbędnego wysiłku? Jest na to sprawdzony sposób.

Jak zrobić 10-minutowy schab na kanapki?

Spróbujcie tej metody na pyszny i soczysty schab. Z pewnością wrócicie do przepisu nie raz, dlatego warto go sobie zapisać:

Składniki:

  • 1 kg schabu w kawałku,
  • 2 l wody,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • ziele angielskie,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie wodę i włóżcie przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie pozostałe dodatki i przyprawy;
  2. Przełóżcie umyte mięso do zalewy i zagotujcie przez 5 minut;
  3. Zostawcie mięso w zalewie przez 6 godzin - nie gotujcie go już w tym czasie. Pozwólcie, aby swobodnie przeniknęło smakiem ziół. Możecie go po prostu zostawić w tej mieszance na noc;
  4. Po upływie 6 godzin, zagotujcie schab ponownie przez 5 minut i drugi raz odstawcie na 6 godzin. To proces powolnej maceracji, który pozwala na krótkie gotowanie mięsa i uzyskanie maksimum smaku;
  5. Wyjmijcie schab i pokrójcie w cienkie plasterki. Podawajcie z chrzanem, ćwikłą lub ogórkami konserwowymi.

Jak rozpoznać najlepszy schab do duszenia i gotowania?

Zbyt idealnie wyglądający schab nie powinien być pierwszym wyborem. Blady, bez widocznych przerostów, jedynie z białą błonką powinien budzić pewne zastrzeżenia. Lepiej wybierzcie ten nieregularny z ciemniejszymi kawałkami. Nieznaczne przerosty tłuszczu sprawią, że podczas obróbki mięso będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Najlepiej wybierajcie schab ukrojony przez sprzedawcę na świeżo lub w całym kawałku. Unikajcie paczkowanego i krojonego mięsa pakowanego próżniowo.