Chrupiące i jednocześnie rozpływające się w ustach rurki z kremem są doskonałym pomysłem na deser. Kochają je nie tylko najmłodsi. Mają grono swoich zwolenników także wśród dorosłych. Rurki mogą być wypełnione po brzegi kremem na bazie bitej śmietany, kajmakiem czy owocową frużeliną. Bardzo ważne jest, aby napełniać je tak, aby nie skruszyć ich w dłoni. Macie na nie ochotę, ale nie chce wam się iść do cukierni? Nic straconego. Wystarczy kilka składników, a wyczarujecie własne, równie smaczne, w domowym zaciszu.

Jak zrobić chrupiące rurki z kremem w kilka minut?

Do przygotowania najprostszych rurek wystarczy wziąć płat ciasta francuskiego i kilka podstawowych składników do zrobienia kremu Sprawdźcie nasz przepis, który nigdy nie zawodzi:

Rurki z bitą śmietaną z ciasta francuskiego

Składniki:

  •     1 opakowanie ciasta francuskiego,
  •     1 jajko,
  •     400 ml schłodzonej śmietanki 36%,
  •     1 opakowanie cukru wanilinowego,
  •     olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłóżcie na blasze do pieczenia lub stolnicy;
  2. Pokrójcie je na cieńsze paseczki;
  3. Wykonajcie niewielkie tubki z folii aluminiowej. Posmarujcie je olejem rzepakowym;
  4. Owińcie paseczki ciasta wokół tych "foremek" z folii, aby utworzyły rurki;
  5. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 18 minut;
  6. Następnie wyciągnijcie z ich środka folię aluminiową;
  7. Po przestygnięciu rurek, wypełnijcie je kremem, zrobionym na bazie ubitej śmietany kremówki z cukrem.

Co zrobić, aby rurki nie namakały od kremu? Sprawdzone sposoby

Rurki z kremem to chrupiąca słodycz, która niestety po jakimś czasie namaka i robi się mniej smaczna. Sprawdźcie, co zrobić, aby na drugi dzień nie były gumowate:

  • rurki należy nadziewać mocno schłodzonym kremem - wtedy śmietana nie będzie rozwarstwiać się i puszczać wody,
  • do kremu nie używajcie zbyt dużo dżemu owocowego - kwasy wchodzą w reakcję z ciastem i szybko je rozmiękczają,
  • nie używajcie słodzików do ubicia masy śmietanowej - będzie wtedy rzadka i nie uda się nią nadziać rurek.