Tak nadziane ogórki dojrzewają błyskawicznie w lodówce, we własnym soku i w całości, z nadzieniem w środku. Całość nabiera pełnej mocy po ok. 3 dniach, ale możecie je też zjeść już na następny dzień. Mimo braku zalewy i liści porzeczek czy dębu, i tak wyjdą bardzo soczyste i chrupiące. Do przepisu wybierzcie zdrowe ogórki z gładką skórką - bez śladów obicia czy nadpsucia. Powinny one być niewielkie lub średnie, proste i foremne. Takie będą pełne miąższu w środku – ich gniazda nasienne nie zdążyły jeszcze nabrać wody.
Ogórki faszerowane marchewką - przepis
Składniki:
- 10 ogórków gruntowych
- 125 g soli niejodowanej do przetworów
- 3 większe marchewki
- 3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 duże twarde jabłko
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 4 łyżki wody
- 1 płaska łyżka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wyszorujcie ogórki. Każdego natnijcie wzdłuż na 4 części tak, by można było otworzyć jego wnętrze i zrobić z niego „sakiewkę”. Część przy ogonku (ok. 2 cm) pozostawcie w całości, będzie „trzymać” całość w ryzach. W przekroju ogórek powinien przypominać otwarty kwiat.
- Przełóżcie ponacinane ogórki do dużej miski, dokładnie oprószcie solą z każdej strony, wprowadzając ją także do środka. Zostawcie je na kilka godzin.
- Po upływie tego czasu wylejcie wodę spod ogórków, wypłuczcie je dokładnie z nadmiaru soli i zostawcie, by odciekły.
- Przygotujcie farsz. Marchew obierzcie, następnie pokrójcie w cienkie słupki. Posiekajcie drobno dymkę ze szczypiorkiem.
- Do blendera wrzućcie czosnek, jabłko, imbir i zblendujcie z wodą. W trakcie blendowania dodajcie paprykę i sezam.
- Tak wykonaną pastę wymieszajcie z warzywami i nafaszerujcie nią ogórki.
- W wyparzonych słoikach ułóżcie je ciasno, dokładnie zakręcając.
- Odstawcie do lodówki na całą noc.
- Możecie je zjeść już na następny dzień, ale najlepsze będą po 3 dniach, kiedy smaki się „przegryzą”.
Jak jeść ogórki faszerowane?
Ogórki nadziewane marchewką będą rewelacyjnym dodatkiem do mięs z grilla. Po pokrojeniu na drobniejsze ćwiartki, możecie je jeść również do porannych kanapek, możecie je spałaszować również poszatkowane, z ugotowanym ryżem i jajkiem sadzonym lub same - jako przekąskę prosto ze słoika, gdy poczujecie głód. Nadzienie z marchewki to nasza propozycja, ale możecie wykorzystać również inne warzywa do nadziania ogórków, np. pokrojoną w cienkie słupki rzepę lub białą rzodkiew.
Komentarze