Nie możecie się zdecydować na zupę? Nie macie pomysłu na zupełnie nową lub przejadł się wam już krupnik czy ogórkowa? Jeżeli jesteście fanami tych nieco kwaśniejszych, warto wykorzystać ten przepis na zapomnianą szczawiową. Składnik, który już teraz jest dostępny na targach i bazarkach, właśnie wiedzie prym. Jej aromat i smak ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Sprawdźcie czy i wam posmakuje w takim wydaniu, z dodatkiem jednego składnika, który podkręca wszystko. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Jak zrobić klasyczną szczawiową z dodatkiem soku z cytryny?

Jeżeli chcecie zaoszczędzić czas, na przygotowanie rosołu do szczawiowej wybierzcie koniecznie szybkowar - to sprawdzony patent.

Składniki:

  • korpus z kurczaka,
  • żeberka,
  • kawałek fileta z kurczaka,
  • 500 g szczawiu świeżego,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • sok z cytryny,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • łyżka śmietany,
  • łyżeczka mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Szczaw dokładnie przepłuczcie pod bieżącą wodą.
  2. Przetnijcie zgrubiałe końcówki i posiekajcie za pomocą noża.
  3. Nastawcie rosół w szybkowarze.
  4. Włóżcie do niego marchewki, korpus, mięso z kurczaka i żeberka.
  5. Dorzućcie seler, por i pietruszkę.
  6. Zalejcie zimną wodą i gotujcie w szybkowarze przez około 30 minut.
  7. Po tym czasie dodajcie obrane i pokrojone ziemniaki.
  8. Posiekany szczaw dorzućcie do rosołu - gotujcie na małym ogniu.
  9. Wyjmijcie mięso z kawałków i dodajcie do rosołu.
  10. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajcie śmietanę lub zakwaście całość sokiem z cytryny.
  11. Rozbełtajcie mąkę w wodzie lub bulionie i dodajcie do zupy, aby delikatnie zgęstniała.
  12. Ugotujcie jajka na twardo przez około 8 minut.
  13. Potem pokrójcie je w ćwiartki i serwujcie razem z zupą szczawiową.

Dlaczego dodajemy śmietanę i jajko do szczawiowej?

Zupa szczawiowa jest najczęściej podawana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz śmietaną. W tych produktach zawarty jest wapń, który neutralizuje działanie kwasu z zupy szczawiowej. Dlatego tak ważne jest, aby nie pomijać tych dwóch składników. Nie tylko dobrze łączą się z zupą, ale także spełniają bardzo ważną rolę.

Dzięki temu jesteśmy w stanie zminimalizować szkodliwe działanie kwasu na ściany żołądka. Zupy szczawiowej nie powinno się jeść zbyt często, zwłaszcza ważne to jest w przypadku osób, które mają zbyt niski poziom kwasów żołądkowych.