Pałaszując kotlety schabowe, piekąc pieczeń czy robiąc nawet własne wędliny, często zapominamy o polędwiczkach. Polędwiczki wieprzowe to wyjątkowo wartościowa część półtuszy wieprzowej, sąsiadująca w dolnej części lędźwiowej z jeszcze bardziej zapomnianą biodrówką. Polędwiczki dają co najmniej tyle samo możliwości w kuchni, co wyświechtany filet z kurczaka - są jednak zdecydowanie rzadziej używane w kuchni. Gdy traficie na nie w przyjaznej cenie, możecie kupić więcej i śmiało zamrozić na później.
Polędwiczki wieprzowe - pyszne, delikatne i niedoceniane
Polędwiczki to chude, delikatne mięso, które smakuje zarówno grymaśnym dzieciom, jak i seniorom. Sprawdzają się one zarówno jako steki, jak i roladki czy jako dodatkowe mięso do gulaszu. To też znakomita część do treściwych, obiadowych sałatek z mięsem. Przed wrzuceniem na patelnię nie wymagają one marynowania - miękną bez marynaty, choć krótkie leżakowanie w zalewie na pewno im nie zaszkodzi. Nabiorą dzięki niej wyrazistości i będą jeszcze miększe.
Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, kupcie polędwiczki wieprzowe w waszym ulubionym mięsnym i przygotujcie je z sosem. Świeże mięso rozpoznacie po tym, że po przekrojeniu jego włókna bez problemu się rozchodzą.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym są wyjątkowe ze względu na sposób przygotowania sosu. Wszystko dzieje się na 1 patelni. Po obsmażeniu mięsa trzeba „zdrapać” za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki pozostałości przesmażonego na dużym ogniu mięsa (zdeglasować je) do sosu. Dzięki tej technice sos będzie jeszcze bardziej mięsny i wyrazisty - po prostu smaczniejszy.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym - przepis
Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 nieduża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18% lub 22%
- 3 czubate łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso osuszcie dokładnie ręcznikiem papierowym, pokrójcie na mniejsze kawałki, obsypcie z obu stron solą i pieprzem.
- Rozgrzejcie oliwę z masłem na dużej patelni lub w sporym rondlu. Obsmażcie szybko mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu i zdejmijcie z palnika.
- Na tę samą patelnię wlejcie bulion i zmniejszcie ogień.
- Poskrobcie drewnianą lub silikonową łopatką po dnie, zbierając resztki przysmażonego mięsa (zdeglasujcie sos). Kawałeczki mięsa, które przywarły do patelni podczas smażenia wzbogacą jego smak.
- Zetrzyjcie na patelnię marchewkę, dodajcie posiekaną cebulę i podsmażcie na tłuszczu z mięsa, aż zmięknie.
- Dodajcie śmietanę, wciśnijcie do środka czosnek i wsypcie koperek. Smażcie i redukujcie na patelni, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gdy sos będzie miał już kremową konsystencję, włóżcie do niego przesmażone wcześniej mięso, doprawcie kurkumą, wymieszajcie i podgrzejcie jeszcze przez kilka minut.
Podawajcie z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą lub kluseczkami.
Komentarze