Skład 3-minutowej surówki jest bardzo prosty, a wykonanie – banalne. Do jej przygotowania wystarczą wam 3 główne produkty w proporcji 3:2:1 oraz taka sama liczba składników sosu w ilościach zgodnych z naszą tytułową zasadą. 

Słodko-kwaśna surówka - co będzie potrzebne?

Po cykorię mało kto sięga, dlatego praktycznie zawsze, nawet kiedy pod koniec dnia półki na dziale warzywnym świecą pustkami, znajdziecie ją w sprzedaży – także w zimie. Warto ją chrupać, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze, cenne dla naszego zdrowia oraz urody. Znajdziemy w niej zarówno mnóstwo witamin, np. A, B1, B2, C, E i K, a także potrzebnych nam pierwiastków, m.in. żelaza, selenu, cynku, wapnia, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego. Ponadto w 100 g cykorii jest jedynie 21 kcal. Surowe warzywo jest natomiast lekko gorzkie w smaku. Żeby więc ta goryczka nie przytłoczyła naszych kubków smakowych, do surówki dobieramy składniki, które są słodkie i kwaśne zarazem. Dzięki temu 3 główne smaki idealnie przenikają się i łączą ze sobą w 1 daniu.

Mandarynki to owoce sezonowe, zimą łatwo dostępne. Wybierzcie najlepiej te bezpestkowe, szybciej się uwiniecie z ich przygotowaniem do surówki. Najsłodsze mandarynki charakteryzują się idealnie okrągłym kształtem oraz mocno pomarańczową, cienką skórką, po takie warto sięgać w sklepie. W dotyku powinny być dość miękkie, ale też sprężyste. W surówce słodko-kwaśnej możecie ewentualnie zastąpić je słodkimi pomarańczami

Trzecim produktem, którego użyłam, były suszone wiśnie bez pestek, które możecie też wymienić na drobno posiekane suszone śliwki lub daktyle, suszoną żurawinę albo rodzynki. Jeśli nie wiecie, gdzie znaleźć suszone wiśnie – w supermarketach zwykle są na dziale z bakaliami, tuż obok świeżych warzyw oraz owoców. Ja akurat miałam opakowanie w domu. Suszone wiśnie są jak esencja świeżych owoców lata  – bardzo mocno wiśniowe i lekko kwaskowe. Świetnie uzupełnią smaki mandarynek oraz cykorii. 

Sos metodą 3:2:1

Do przygotowania uniwersalnego sosu będziecie potrzebować 3 łyżek tłuszczu (polecam oliwę z oliwek z 1. tłoczenia, ale sprawdzi się też np. neutralny w smaku olej słonecznikowy), 2 łyżek kwaśnego składnika (tu najlepszy będzie sok świeżo wyciśnięty z cytryny, ale ewentualnie może też być ocet jabłkowy, tylko jego dałabym jednak nieco mniej) i 1 łyżki słodkiego dodatku (miodu lub np. syropu z agawy). Jak widzicie również i tutaj sprawdzi się kulinarna taktyka 3:2:1. Z przygotowaniem całej surówki słodko-kwaśnej uwiniecie się w 3 minuty

Słodko-kwaśna surówka 3:2:1 - przepis

Składniki:

  • 3 słodkie mandarynki
  • 2 cykorie
  • 1 łyżka stołowa suszonych wiśni bez pestek

Składniki sosu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu 

Sposób przygotowania:

  1. Cykorie przekrójcie na pół, a następnie pokrójcie dość drobno w półplasterki i wrzućcie do miski;
  2. Mandarynki obierzcie, każdą cząstkę przekrójcie na pół, dodajcie do pokrojonej cykorii;
  3. Żurawinę dosypcie do pozostałych składników;
  4. Przygotujcie prosty sos: do małego słoiczka wlejcie oliwę, sok z cytryny i miód. Zakręćcie słoik i potrząśnijcie nim kilka razy, żeby składniki dobrze się wymieszały. Gotowym sosem polejcie surówkę słodko-kwaśną;
  5. Całość kilka razy przemieszajcie w misce i możecie zajadać. 

Surówki nie trzeba dodatkowo solić ani pieprzyć, jest pyszna, soczysta i chrupiąca z samym sosem.