Dzięki temu sposobowi oszczędzam nie tylko czas, ale i energię, co przekłada się na wysokość rachunków. Sami na pewno również ostatnio przykładacie do tego większą wagę. Schab w sosie własnym wychodzi mięciutki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, a wszystkie soki zostają w środku. Pod warunkiem, że dacie mu, podobnie jak po pieczeniu, odpocząć. To złota zasada wszystkich długo przyrządzanych mięs w większych kawałkach. Czas na relaks dla schabu i tu jest kluczowy. Ani się obejrzycie, schab będzie gotowy. 

Jak jeść schab w sosie własnym?

Zróbcie z nami schab w sosie własnym. To gotowana szynka na każdą okazję - i bez niej również. Na co dzień przełożycie nim ciabattę lub bagietki z warzywną sałatką lub piklami. Będzie też pasować do sałatek, pokrojony jako przekąska, dodatek do krakersów posmarowanych masłem i do koreczków. Podany na uroczysty obiad w grubszych plastrach, na ciepło, w towarzystwie sosu chrzanowego, kaparowego czy też musztardowego, również zabłyśnie i skradnie serca. 

Szybki schab w sosie własnym - przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 szklanki bulionu warzywnego + zapas 2-3 szklanek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania: 

  1. Posiekajcie drobno cebulę, czosnek wyciśnijcie przez praskę.
  2. Umyjcie i dokładnie osuszcie schab ręcznikiem papierowym. Z każdej strony doprawcie go solą i pieprzem, wklepując mocno przyprawy. 
  3. Rozgrzejcie masło i olej w dużym garnku. Zeszklijcie na tłuszczu cebulę. Dodajcie czosnek i przesmażcie, aż zacznie pachnieć (przez minutę). Dodajcie mięso i obsmażcie je na dużym ogniu, co minutę obracając - by wszystkie strony obsmażyły się równomiernie. 
  4. Zalejcie obsmażone mięso z cebulą i czosnkiem 4 szklankami bulionu warzywnego. Dodajcie pozostałe przyprawy: ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 60-70 minut. W międzyczasie kilka razy zajrzyjcie do garnka i w razie potrzeby podlejcie mięso zapasową porcją bulionu. Może on szybko się wygotowywać. 
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie i odczekajcie ok. 20 minut. Pokrójcie w plastry i jedzcie na ciepło, z ulubionymi obiadowymi dodatkami lub na zimno.