Placki ziemniaczane są pyszne i łatwe w wykonaniu. Często są one wspomnieniem z dzieciństwa – najlepsze były te, które robiła ukochana babcia. Można jednak odtworzyć recepturę sprzed lat. Wystarczy trzymać się jednej reguły, dzięki której to danie smakuje tak wspaniale.

Patent na doskonały smak placków ziemniaczanych

W czym tkwi babciny sekret na idealnie chrupiące placki ziemniaczane? Okazuje się, że trzeba przestrzegać zasady 1:1. Dotyczy ona mąki i ziemniaków. Zbyt duża ilość tego pierwszego składnika może popsuć całe danie. Na jeden kilogram ziemniaków należy dodać łyżkę mąki.

Kolejny patent polega na porządnym odciśnięciu startych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się do tego lniana ściereczka lub gaza. Możecie to zrobić też przy pomocy drobnego sitka

Przepis na pyszne placki ziemniaczane

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  2. Porządnie odciśnijcie je z wody za pomocą ściereczki.
  3. Odciśniętą wodę pozostawcie w misce i poczekajcie, aż oddzieli się skrobia.
  4. Gdy skrobia opadnie już na dno – ostrożnie odlejcie wodę i dodajcie ją do startych ziemniaków.
  5. Do całości dodajcie również mąkę, jajka, sól, pieprz, także startą cebulę.
  6. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Rozgrzejcie porządnie patelnię i wlejcie na nią olej. Gdy będzie już gorący – nakładajcie placki i smażcie je do momentu, aż uzyskają złoty kolor.