Sos chrzanowy na ciepło i na zimno jest rewelacyjnym dodatkiem do mięsa, w tym pieczeni, a także do wędlin, kiełbas i oczywiście jajek czy kanapek. Z reguły sięgamy po chrzan w słoiczku, ewentualnie zrobiony na szybko sos śmietankowo-chrzanowy. Jest jednak jeszcze 1, bardziej odświętny i elegancki sposób na ten sos. Aby zrobić wrażenie na gościach, potrzebujecie kilku podstawowych składników znanych również z kremów do tortów i ciast. Sposób przygotowania też jest podobny. Piankowy sos chrzanowy zniknie ze stołu szybko, ze względu na smak, oryginalną konsystencję bitej śmietany. Gdy spróbujecie go po raz pierwszy, nie będziecie chcieli jeść innego

Jak zrobić piankowy sos chrzanowy?

Niezbędna będzie mocno schłodzona śmietanka kremówka. Oprócz niej potrzebna będzie też niewielka ilość soli i cukru do zrównoważenia smaków oraz oczywiście chrzan. Możecie wykorzystać świeżo starty korzeń chrzanu. W takiej postaci chrzan jest najostrzejszy, dlatego wystarczą 3 łyżki. Jeśli wykorzystujecie chrzan ze słoiczka, którego smak dobrze znacie i nie jest on dla was zbyt ostry, śmiało dodajcie 4-5 łyżek - według preferencji. Ostrość możecie dopasować do siebie i gości indywidualnie.

Śmietankę kremówkę z przyprawami (oprócz chrzanu) trzeba ubić na puszysty, dobrze napowietrzony krem. Starty chrzan dodajemy na ostatnim etapie przygotowania, do prawie gotowej, już ubitej już pianki. Ubijamy ponownie, ale na niskich obrotach i bardzo krótko - tylko do połączenia z resztą składników. Jeśli chcecie, by sos chrzanowy miał gęstszą, bardziej maślaną konsystencję, ubijcie 200 ml śmietany kremówki ze 150-200 g serka mascarpone. Wtedy krem będzie przypominał konsystencją ten, którego używacie do przełożenia biszkoptu.

Przepis na sos chrzanowy lekki jak pianka 

Składniki:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu (lub 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka) 

Sposób przygotowania:

  1. Przełóżcie do robota, blendera lub miksera śmietankę kremówkę, dodajcie sól i cukier.
  2. Miksujcie na wysokich obrotach, aż powstanie dobrze napowietrzona, lekka masa. 
  3. Dodajcie do środka chrzan i ponownie zmiksujcie, ale już na wolnych obrotach, tylko do połączenia chrzanu z resztą pianki.

Piankowy sos chrzanowy najlepiej przygotować go na kilka minut przed podaniem reszty dań. Przełóżcie go do miseczki lub do rękawa cukierniczego i wyciśnijcie porcje pianki na jajka lub udekorujcie takimi chrzanowymi „bezikami” żurek, półmiski z wędlinami i inne dania.