Szynka gotowana w herbacie wygląda jak wędzona. W środku jest soczysta i bardzo delikatna, a na wierzchu ma herbacianą skórkę. Kluczowym składnikiem zalewy jest właśnie mój ulubiony napój. Tak przygotowana szynka idealnie sprawdza się na zimno na kanapkach i jako pierwsza znika z deski wędlin. 

Co będzie potrzebne do zrobienia szynki w herbacie na święta? 

Użyjcie dobrej jakości czarnej herbaty w torebkach. Dzięki temu uzyskacie odpowiedni efekt wizualny i smakowy. Tanie, cienkie herbatki gotowe w 1 minutę tutaj się nie sprawdzą. Jeśli bardzo lubicie wędzone aromaty, możecie wykorzystać wędzoną herbatę oraz sól himalajską wędzoną. Te dodatki sprawią, że nie tylko kolor, ale też smak szynki gotowanej będzie bardzo zbliżony do wędzonki. 

Do herbacianej zalewy możecie włożyć także inne mięso: schab, karkówkę czy filet drobiowy - co akurat macie pod ręką i w lodówce. Na 1 kg mięsa zaplanujcie dokładnie 1 godzinę gotowania. Dlatego istotne jest, żeby zważyć je przed przystąpieniem do szykowania wędliny. Jedynie w przypadku schabu, radziłabym mięso gotować nieco krócej, bo ma ono tendencję do wysychania. 

Zalewę możecie dodatkowo doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. rozmarynem czy czubrycą zieloną albo czerwoną. Cynamonu koniecznie użyjcie cejlońskiego i dorzućcie do gotowania tylko mały kawałek laski, żeby mięso nie wyszło gorzkie. 

Siatka wędzarnicza (wędliniarska) jest tylko po to, żeby nadać ładny kształt wędlinie. Jeśli jej nie macie i nie zdobędziecie, możecie też związać mięso na ukos np. czystym, naturalnym sznurkiem.

Bardzo ważne: pilnujcie, żeby zalewa całkiem przykrywała mięso podczas gotowania. Dolejcie odrobinę świeżej wody za każdym razem, gdy jej poziom widocznie się obniży.

Szynka gotowana w herbacie - przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki 
  • 2 łyżki soli (do natarcia mięsa)

Zalewa:

  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki jałowca
  • 4 łyżki soli
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 6 torebek czarnej herbaty
  • 1 papryczka chili w całości
  • mały kawałek cynamonu w lasce
  • ok. 2,5 l wody

Dodatkowo: siatka wędzarnicza lub naturalny sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę (lub inne mięso) oczyśćcie z błonek i umyjcie pod bieżącą wodą;
  2. Ponakłuwajcie mięso w kilku miejscach, natrzyjcie je dokładnie solą i wstawcie do lodówki na 8-12 godzin;
  3. Po tym czasie opłuczcie mięso i przełóżcie do siatki (lub powiążcie sznurkiem na ukos);
  4. Do dużego garnka włóżcie przyprawy (ziele, liście, jałowiec, pieprz, sól, czosnek, chili, kolendrę, cynamon), zalejcie całość wodą i zagotujcie;
  5. Kiedy zalewa zawrze, dodajcie mięso w siatce oraz torebki herbaty, zmniejszcie ogień pod garnkiem i gotujcie zgodnie z przelicznikiem - tyle, ile waży mięso, dolewając wodę w razie potrzeby;
  6. Po upływie zalecanego czasu wyłączcie ogień, a mięso pozostawcie w garnku do momentu całkowitego ostygnięcia zalewy.

Źródło przepisu: pieprzyczfantazja.pl