Nie traktuję tego przepisu jako odkrywanie koła na nowo, a raczej jako piękne, sentymentalne przypomnienie smaków z dzieciństwa. Wybierzcie się w podróż w czasie razem ze mną. Tego typu zapiekanki robiliśmy na kolację lub na śniadanie, gdy tata wracał do domu po ciężkiej, nocnej zmianie. Przygotowywaliśmy je na zmianę ze smażoną kiełbasą z cebulą, a wiosną - kanapkami z twarożkiem z rzodkiewką oraz prostą sałatką z pomidorów i cebulki dymki ze śmietaną. 

Zapiekanki z serem i szynką - śniadanie lub kolacja jak sprzed lat

Domową pizzę na grubym, pachnącym drożdżami cieście oraz zapiekanki na chlebie tostowym wspominam ze wzruszeniem. Wszystko to piekło się w piekarniku, bez kombinacji i udziwnień. Na początku lat 90. i wcześniej nie mieliśmy w domu zamykanego opiekacza. Obecnie często robię sobie na śniadanie tego typu, ale już w opiekaczu. Takie zapiekanki szykuję jak składane kanapki, z 2 kromek. 

Postanowiłam odtworzyć 1:1 recepturę z dzieciństwa. Zapiekanki na chlebie tostowym robiliśmy zwykle z serem i szynką oraz cebulą w środku. Chleb smarowaliśmy masłem i koncentratem pomidorowym. Taki chleb, z dodatkiem masła, jadłam też na świeżo, jako kanapkę bez opiekania. Wiem, nietypowe połączenie, ale wtedy mi smakowało.

W zapiekankach z chleba tostowego połączyłam masło, koncentrat, ulubioną szynkę, ser i 2 soczyste, ale chrupiące warzywa. Nawet już po upieczeniu zachowają sprężystość i nie rozmoczą chleba. Nie polecam pomidorów. Staną się sflaczałe i rozmiękczą całość. Do przygotowania zapiekanek możecie użyć nie tylko świeżego, ale też lekko podsuszonego, czerstwego chleba. Zapiekanki piekę oczywiście w piekarniku - jak dawniej. Żaden inny sprzęt nie wchodził wtedy w grę. 

Zapiekanki na chlebie tostowym - przepis

Składniki:

  • 4 kromki tostowego chleba
  • 4 plastry ulubionej szynki
  • 4 plastry ulubionego żółtego sera (idealna będzie gouda - łatwo się topi i ciągnie)
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo: oregano lub zioła prowansalskie do posypania zapiekanek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie razem z papryką w krążki.
  2. Posmarujcie chleb masłem, a masło koncentratem. Rozłóżcie na chlebie szynkę, plastry cebuli i papryki. Przykryjcie serem. 
  3. Posypcie oregano lub ziołami prowansalskimi.
  4. Pieczcie w temp. 180 st. C z najlepiej z termoobiegiem przez ok. 10 minut (aż ser się stopi - pilnujcie, by się nie spiekł i nie przypalił).