Pyzy to tradycyjne polskie danie. Podobnie jak kluski śląskie robi się je z gotowanych lub surowych ziemniaków. Potrawa ta doskonale komponuje się z gulaszem, można dodać do nich także sos grzybowy. Będą również świetnym dodatkiem do duszonych mięs. Jeśli znudziła się wam klasyczna wersja – spróbujcie przygotować to danie według niemieckiego przepisu, wtedy będzie smakować nieco inaczej niż nasz rodzimy rarytas. Wyjdzie pyszne, a jego przygotowanie wcale nie zajmie wam dużo czasu.

Patent na pyszne i tanie pyzy

Przepis na pyzy po niemiecku odrobinę różni się od tradycyjnego, który znamy z polskich stołów. Zamiast mięsa mielonego, tak u nas popularnego, w masie ziemniaczanej zamyka się chrupiące grzanki. Ciasto z kolei należy doprawić wyrazistymi przyprawami. Tak przygotowane pyzy miło zaskakują farszem z kawałeczkami do pogryzienia oraz bardziej intensywnym smakiem.

Przygotowanie takich pyz będzie idealnym sposobem na wykorzystanie mniej świeżego pieczywa, a także ugotowanych ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego obiadu. Uwielbiamy takie patenty! 

Przepis na pyzy po niemiecku

Potrzebne składniki: 

  • około 700 g mączystych ziemniaków
  • 2 duże jaja
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ewentualnie świeży szczypiorek i skwarki i do podania.


Potrzebne składniki na farsz:

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę pieczywa
  • 100 g masła lub oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania pyz z grzankami:

  1. Najpierw w osolonej wodzie ugotujcie ziemniaki.
  2. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni tłuszcz i zrumieńcie na nim pieczywo. Jeśli chcecie – możecie dodać swoje ulubione przyprawy.
  3. Przestudzone ziemniaki rozdrobnijcie na purée, używając tłuczka lub praski.
  4. Do jeszcze lekko ciepłej masy dodajcie przyprawy oraz jajka.
  5. Całość wymieszajcie, a następnie wsypcie mąkę. Połączcie wszystkie składniki.
  6. W dużym garnku zagotujcie wodę i posólcie ją.
  7. Zwilżonymi dłońmi uformujcie niezbyt duże kulki z ziemniaczanej masy.
  8. W środku każdej z nich zróbcie niewielkie wgłębienie i nadziejcie kawałkami podsmażonego pieczywa.
  9. Pyzy gotujcie przez ok. 20 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Podawajcie je polane tłuszczem, który został po smażeniu (np. ze skwarkami), i posypcie szczypiorkiem.