Kluski śląskie

  • wyświetlono: 5644 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Prosty sposób na udane kluski śląskie.

Katarzyna Janeczko
  • 30min

Składniki

1-1,5kg ziemniaków
jajko
mąka ziemniaczana
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • Kluski śląskie1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić.
  • Kluski śląskie2. Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce i 1/4 odkroić i wyciągnąć.
  • Kluski śląskie3. Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierz, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę.
  • Kluski śląskie4. Z gotowej masy formować kulki, robiąc na środku palcem dziurkę. Wrzucać na wrzącą wodę z odrobiną soli i oleju. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Podawać z różnego rodzaju sosami lub okraszone skwarkami. Kluski są też idealnym dodatkiem do mięs.
PPWS_10-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babciKLUSKI ŚLĄSKIE

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób,...

Kluski śląskie

Dodane przez: Gregorhspeed

Kluski śląskie

Idealne z każdym sosem...prosto...

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE