Gulasz wieprzowy

4.5 (150 ocen)

  • Dla 2 osób

Doskonała potrawa na zimowe dni, która doskonale rozgrzeje nas od środka. Gulasz możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą - jak kto lubi...Doskonałe połączenie gulaszu możemy uzyskać z plackami ziemniaczanymi, to trochę tłuste i niezdrowe połączenie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie danie.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag,
    papryka czerwona 1 szt,
    papryka żółta pół szt,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki.,
    koncentrat 2 łyżki,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki,
    liść laurowy 2 szt,
    owoc jałowca 3 ziarna,
    cząber 1/4 łyżeczki,
    majeranek 1 łyżeczka,
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    chili, pieprz i sol do smaku,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną łączymy z papryką słodką w proszku, mieszamy i obtaczamy w tym kawałki mięsa.
    Cebule obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Mięso stopniowo podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować