Naleśniki to potrawa uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Są idealną propozycją na śniadanie, ale dobrze sprawdzą się również jako obiad lub kolacja. Można je przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko, np. z serem. Z ulubionym dżemem, jabłkiem i bitą śmietaną będą świetną opcją również na deser. Możecie też przyrządzić naleśniki z serkiem i naturalnymi owocami z syropu oraz naleśniki śmietanowo-ananasowe. Sekretem tego dania jest jednak przede wszystkim udane ciasto. Dodatki każdy dobiera według własnego gustu. Wykorzystajcie prosty patent, a właśnie to ciasto wyjdzie obłędnie aksamitne.

Sposób na pyszne i aksamitne naleśniki

Jeśli chcecie, żeby wasze ciasto na naleśniki było gęste – dodajcie do niego mleko skondensowane, które dodatkowo sprawi, że jego konsystencja stanie się doskonale gładka. Poza mlekiem musicie użyć tych samych składników, co zawsze, czyli: mąki, jajek i oleju.

Ważne jest, żeby mleko skondensowane było lekko ciepłe – wtedy stanie się bardziej płynne i łatwiej będzie mieszać je z innymi produktami. Następnie całość zmiksujcie na gładką masę i usmażcie. Naleśniki będą mieć niepowtarzalny smak i wyjdą bardzo puchate.

Przepis na naleśniki z dodatkiem mleka skondensowanego

Potrzebne składniki:

  • 100 ml mleka skondensowanego
  • ok. 1 szklanka dobrze ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki zwykłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Mleko skondensowane przełóżcie do miski i zmiksujcie je z połową ciepłej wody. Dodajcie jajka, olej, mąkę, zwykłe mleko, a także sól i resztę ciepłej wody.
  2. Wszystkie składniki wymieszajcie za pomocą miksera. Masa, którą otrzymacie, powinna być gładka i jednolita.
  3. Odstawcie ciasto na bok na 15-20 minut.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste – dolejcie odrobinę zwykłego mleka lub wody.
  5. Rozgrzejcie patelnię, a następnie wlejcie na nią porcję ciasta i smażcie na złocisty kolor.