Znacie kogoś, kto nie lubi kotletów schabowych - najlepiej dość cienkich, na cały talerz, i w panierce? My nie. Szczególnie, jeśli są z mizerią lub z zasmażaną młodą kapustą z boczkiem. Wariantów podania jest jednak zdecydowanie więcej. Co niedzielę możecie mieć schabowe w zupełnie nowej odsłonie, np. kotlety schabowe w cieście naleśnikowym z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i przyprawy gyros. Zamiast nich do ciasta możecie też dodać inne przyprawy i zioła, np. tymianek, oregano, bazylię czy majeranek. Przyprawy do panierki, ciasta czy marynaty to jednak nadal nie wszystko. Mięso możecie doprawić też nieco inaczej. 

Jak doprawić kotlety schabowe - oprócz marynaty i panierki?

Doskonałym dodatkiem do mięsa wieprzowego oprócz przypraw i marynat są sosy, w tym musztarda (jej główny składnik, gorczyca, rewelacyjnie podkreśla smak mięsa), sos sojowy, majonez czy też polski skarb, który rośnie u nas na każdym kroku: chrzan. Zetrzyjcie jego korzeń na drobnych oczkach tak, by uzyskać 2 łyżki. Kotlety schabowe rozbijcie jak zwykle, doprawcie solą, pieprzem i natrzyjcie chrzanem z obu stron przed panierowaniem.

Panierkę zróbcie klasyczną: obtaczając każdy kotlet w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Sposób smażenia się nie zmienia. Użyjcie sporej ilości smalcu lub masła klarowanego. Kotlety schabowe z chrzanem są prostą, ale ciekawą alternatywą dla innych dodatków, jeśli nie macie czasu na inne urozmaicenia. Podobnym wariantem są sznycle po bawarsku, w których przed panierowaniem naciera się mięso chrzanem wymieszanym z musztardą.

Kotlety schabowe z chrzanem - przepis

Składniki:

  • 700 g schabu 
  • 2 drobno startego świeżego chrzanu
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: smalec do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i osuszcie dokładnie schab. Pokrójcie mięso w plastry o grubości ok. 2 cm, rozbijcie je tłuczkiem. 
  2. Posólcie i popieprzcie z obu stron, a następnie posmarujcie startym korzeniem chrzanu.
  3. Rozkłóćcie jajka na głębokim talerzu. Obtoczcie kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej. 
  4. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Smażcie schabowe, aż zarumienią się z obu stron. 

Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Jakie surówki pasują do schabowego z chrzanem?

Gotowe kotlety schabowe z chrzanem są dość pikantne. Wybierzcie do nich odpowiednią surówkę - szczególnie, jeśli danie będą jadły również dzieci. Do takich kotletów najbardziej będą pasować łagodne surówki. Dla równowagi polecamy np.:

Smak pikantnych kotletów złagodzi też specjalnie doprawione purée ziemniaczane. Będzie ono jeszcze bardziej kremowe i delikatne, jeśli gorące ziemniaki ubijecie z odrobiną masła i mleka.