Znacie kogoś, kto nie lubi kotletów schabowych - najlepiej dość cienkich, na cały talerz, i w panierce? My nie. Szczególnie, jeśli są z mizerią lub z zasmażaną młodą kapustą z boczkiem. Wariantów podania jest jednak zdecydowanie więcej. Co niedzielę możecie mieć schabowe w zupełnie nowej odsłonie, np. kotlety schabowe w cieście naleśnikowym z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i przyprawy gyros. Zamiast nich do ciasta możecie też dodać inne przyprawy i zioła, np. tymianek, oregano, bazylię czy majeranek. Przyprawy do panierki, ciasta czy marynaty to jednak nadal nie wszystko. Mięso możecie doprawić też nieco inaczej.
Jak doprawić kotlety schabowe - oprócz marynaty i panierki?
Doskonałym dodatkiem do mięsa wieprzowego oprócz przypraw i marynat są sosy, w tym musztarda (jej główny składnik, gorczyca, rewelacyjnie podkreśla smak mięsa), sos sojowy, majonez czy też polski skarb, który rośnie u nas na każdym kroku: chrzan. Zetrzyjcie jego korzeń na drobnych oczkach tak, by uzyskać 2 łyżki. Kotlety schabowe rozbijcie jak zwykle, doprawcie solą, pieprzem i natrzyjcie chrzanem z obu stron przed panierowaniem.
Panierkę zróbcie klasyczną: obtaczając każdy kotlet w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Sposób smażenia się nie zmienia. Użyjcie sporej ilości smalcu lub masła klarowanego. Kotlety schabowe z chrzanem są prostą, ale ciekawą alternatywą dla innych dodatków, jeśli nie macie czasu na inne urozmaicenia. Podobnym wariantem są sznycle po bawarsku, w których przed panierowaniem naciera się mięso chrzanem wymieszanym z musztardą.
Kotlety schabowe z chrzanem - przepis
Składniki:
- 700 g schabu
- 2 drobno startego świeżego chrzanu
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i osuszcie dokładnie schab. Pokrójcie mięso w plastry o grubości ok. 2 cm, rozbijcie je tłuczkiem.
- Posólcie i popieprzcie z obu stron, a następnie posmarujcie startym korzeniem chrzanu.
- Rozkłóćcie jajka na głębokim talerzu. Obtoczcie kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Smażcie schabowe, aż zarumienią się z obu stron.
Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką.
Jakie surówki pasują do schabowego z chrzanem?
Gotowe kotlety schabowe z chrzanem są dość pikantne. Wybierzcie do nich odpowiednią surówkę - szczególnie, jeśli danie będą jadły również dzieci. Do takich kotletów najbardziej będą pasować łagodne surówki. Dla równowagi polecamy np.:
- surówkę z marchewki ze śmietaną na słodko
- surówkę z selera naciowego i jabłka
- surówkę z selera, jabłka i marchewki
- surówkę z ogórków małosolnych
Smak pikantnych kotletów złagodzi też specjalnie doprawione purée ziemniaczane. Będzie ono jeszcze bardziej kremowe i delikatne, jeśli gorące ziemniaki ubijecie z odrobiną masła i mleka.
Komentarze