Będziecie zaskoczeni, że można zrobić tę panierkę w tak prosty i szybki sposób, a przy tym chrupie ona tak samo, jak bułka tarta czy płatki. Jest przy tym zdecydowanie bardziej odżywcza. Zyskacie więc zdecydowanie więcej niż przyjemne chrupanie. Używając panieru, upieczecie tym samym 2 pieczenie (a właściwie kotlety) na jednym ogniu. 

Co to jest panier?

Panier to inaczej panierka z ciecierzycy - uprzednio zmielonej na sucho w blenderze lub młynku. Bez dodatku przypraw ma on lekko orzechowy, łagodny smak. Łatwo jednak zmieniać i „budować” dowolnie jego smak za pomocą ulubionych przypraw. Panier jest alternatywą dla osób, które rezygnują z glutenu w swoim jadłospisie (ciecierzyca nie zawiera glutenu). Przygotowuje się go tyle czasu, ile zajmuje zmielenie suchych ziaren. 

Panier z ciecierzycy - przepis

A oto przepis na wyśmienity panier ciecierzycowy. Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy*
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili**

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zmielcie na grubo w blenderze lub młynku.
  2. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie.
  3. Używajcie jak każdej innej panierki do kotletów schabowych i innego smażonego mięsa.

*Jeśli nie macie młynka lub mocnego blendera, suchą ciecierzycę możecie zastąpić również mąką z ciecierzycy. Dzięki niej przygotujecie panierkę jeszcze szybciej, ale będzie ona mieć drobniejszą teksturę, zbliżoną do bułki tartej. 

**Nie lubicie lub nie możecie jeść ostrych przypraw? Zastąpcie mielone chili np. oregano lub suszonym cząbrem, który świetnie pasuje do smażonych mięs. Doskonała będzie również czerwona czubryca. Możecie też połączyć panier z gotową mieszanką przypraw do kurczaka lub schabowego. 

Panierka do kotletów schabowych - alternatywne pomysły

Z czego jeszcze można zrobić panierkę? Możecie być zaskoczeni, ale na panierkę świetnie nadają się ziemniaki starte grubo na tarce i odciśnięte z nadmiaru wody. Ten pomysł ma sens. Smażymy z nich bardzo chrupiące placki ziemniaczane, dlaczego więc nie spisałyby się równie dobrze jako panierka do kotletów schabowych? Panierka ze startych ziemniaków świetnie nada się także do ryb. 

Z innych panierek wypróbujcie też koniecznie panierkę do kotletów „po lubelsku”. Różni się ona od klasycznej tym, że nie ma w niej bułki tartej - kotlety panierujemy wyłącznie w roztrzepanym jajku i mące. Dzięki temu stają się one „puchate” w charakterystyczny sposób i nabierają niepowtarzalnego smaku, którego nie uświadczycie nigdzie indziej.