Najlepsza panierka do kotletów schabowych to taka, która smaży się na złoty kolor, nie pije tłuszczu z patelni, nie odpada z mięsa i w efekcie pysznie chrupie. Właśnie taką udało mi się przygotować z nietypowego składnika. 

Panierki do kotletów schabowych bez bułki tartej

Kotlety możecie panierować nie tylko w bułce tartej. Świetnie sprawdzają się tutaj również zmielone płatki owsiane lub otręby, pokruszone płatki kukurydziane, zblendowane orzechy (szczególnie polecamy migdały, orzechy włoskie lub pistacje), a także mielona ciecierzyca (panierkę z ciecierzycy znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością pod nazwą panier), sezam czy wiórki kokosowe. Ja nie miałam akurat na stanie żadnego z tych produktów, a w święta wszystkie sklepy były zamknięte, musiałam więc kombinować inaczej. Wykorzystałam chrupkie żytnie pieczywo i jestem zachwycona, bo całkiem przypadkiem wyszła mi najlepsza panierka do kotletów schabowych

Panierka do kotletów schabowych z chrupkiego pieczywa - przepis

Moja panierka przypominała nieco japońskie panko. Czym ono się różni się od klasycznej bułki tartej? Panko powstaje z chleba (bez skórki lub ze skórką) i ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest bardzo lekkie oraz odpowiednio chrupkie. Stopień rozdrobnienia panko jest też zdecydowanie mniejszy. Kotlety schabowe obtoczone panko podczas smażenia nie nasiąkają dzięki temu gorącym tłuszczem i na talerzu są dużo bardziej chrupiące. Chrupkie pieczywo zachowywało się podobnie. Nie zmiażdżyłam go w blenderze na pył, tylko rozkruszyłam w moździerzu w taki sposób, żeby kawałki suchego chlebka nie były identycznej wielkości. Wy możecie też rozgnieść je wałkiem na blacie. Ja użyłam pieczywa żytniego, bo akurat takie miałam, ale każdy rodzaj będzie dobry. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 plastry schabu
  • 4 kromki chrupkiego pieczywa 
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (ja używałam oleju rzepakowego, ale może też być smalec lub masło klarowane)

Sposób przygotowania:

  1. Każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron, a następnie lekko doprawcie solą i pieprzem;
  2. Chrupkie pieczywko rozgniećcie wałkiem lub zmiażdżcie w moździerzu. Okruchy przesypcie do miseczki;
  3. Do drugiej miski wbijcie jajko, rozkłóćcie je, wymieszajcie z solą, pieprzem oraz papryką w proszku;
  4. Na talerz przesypcie 3 łyżki mąki;
  5. Kotlety najpierw obtoczcie w mące i strzepnijcie jej nadmiar;
  6. Następnie zanurzcie je w jajku  przyprawami, a na koniec - w okruchach chrupkiego pieczywa;
  7. Kolety schabowe w panierce z chrupkiego pieczywa smażcie na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.