Kochacie zupy, a najbardziej te, które można przygotować wiosną i latem? Mnogość składników na targach i bazarach przyprawia o zawrót głowy. Z reguły jedną z pierwszych jest szczawiowa, która ma wielu zwolenników. Jednak idąc tropem roślin, które dostępne są od wczesnej wiosny, zauważyliśmy, że niestety długo niezauważona pozostaje ta, która z reguły trafia na śmietnik. Nie zwlekajcie i nastawcie zupę z pysznego i zdrowego zioła, które jest dostępne praktycznie na każdym kroku.

Z czego zrobić lepszą zupę niż szczawiowa?

Zupa szczawiowa kojarzy nam się niezmiennie z wiosną. Po sezonie, gdy nadchodzi lato, można ją zastąpić przepyszną ziołową zupą, którą zrobicie z szalenie niedocenianego ziela. Jest przeważnie wyrywane i tępione środkami ochrony roślin. Ci, którzy ją znają i uwielbiają, wiedzą, że nie ma lepszej zupy, niż właśnie ta, podagrycznikowa.

Zupa z podagrycznika pospolitego

Składniki:

  • 3 garście podagrycznika pospolitego - mogą być liście oraz łodyżki,
  • 3 ziemniaki (większe),
  • 2 marchewki,
  • cebula dymka lub cukrowa,
  • łyżka masła,
  • bulion warzywny lub drobiowy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  2. Podagrycznik umyjcie pod bieżącą wodą in posiekajcie drobno.
  3. Przesmażcie liście oraz ziemniaki na maśle.
  4. Zeszklijcie drobno posiekaną cebulkę.
  5. Marchewkę obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  6. Warzywa przełóżcie do garnka.
  7. Zalejcie całość bulionem warzywnym lub drobiowym.
  8. Doprawcie solą lub pieprzem.
  9. Gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut.
  10. Po tym czasie doprawcie sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
  11. Zróbcie to dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i nieapetyczne.

Jak przygotować napar z liści podagrycznika?

Podagrycznik pospolity, jak sama nazwa wskazuje, wspomaga leczenie podagry. Występuje ona wtedy, gdy kryształki soli kwasu moczowego odkładają się w stawach. Napar z niego pomaga w leczeniu oraz jest wskazany przy stosowaniu diety niskopurynowej.

Napar z liści podagrycznika

Składniki:

  • 2 garści liści podagrycznika wraz z łodyżkami,
  • woda przygotowana o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza,
  • niewielka łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę do około 80 stopni Celsjusza i przelejcie do dzbanka.
  2. Przemyjcie liście podagrycznika pod bieżącą wodą, a następnie włóżcie do miski z sodą oczyszczoną i wodą.
  3. Po przepłukaniu zalejcie gorącą wodą i parzcie przez około 10 minut.
  4. Pijcie z odrobiną miodu przez około 2 tygodnie 2 razy dziennie.
  5. Można wysuszyć liście i przygotować pęczek na zapas.
  6. Wystarczy rozłożyć na płótnie lub ręczniku papierowym zebrany podagrycznik i odstawić w suche miejsce do wysuszenia.
  7. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu lub miejsca, można wykorzystać suszarkę do grzybów i ustawić ją na najniższa możliwą temperaturę.