Kochacie zupy, a najbardziej te, które można przygotować wiosną i latem? Mnogość składników na targach i bazarach przyprawia o zawrót głowy. Z reguły jedną z pierwszych jest szczawiowa, która ma wielu zwolenników. Jednak idąc tropem roślin, które dostępne są od wczesnej wiosny, zauważyliśmy, że niestety długo niezauważona pozostaje ta, która z reguły trafia na śmietnik. Nie zwlekajcie i nastawcie zupę z pysznego i zdrowego zioła, które jest dostępne praktycznie na każdym kroku.
Z czego zrobić lepszą zupę niż szczawiowa?
Zupa szczawiowa kojarzy nam się niezmiennie z wiosną. Po sezonie, gdy nadchodzi lato, można ją zastąpić przepyszną ziołową zupą, którą zrobicie z szalenie niedocenianego ziela. Jest przeważnie wyrywane i tępione środkami ochrony roślin. Ci, którzy ją znają i uwielbiają, wiedzą, że nie ma lepszej zupy, niż właśnie ta, podagrycznikowa.
Zupa z podagrycznika pospolitego
Składniki:
- 3 garście podagrycznika pospolitego - mogą być liście oraz łodyżki,
- 3 ziemniaki (większe),
- 2 marchewki,
- cebula dymka lub cukrowa,
- łyżka masła,
- bulion warzywny lub drobiowy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki i pokrójcie w niewielką kosteczkę.
- Podagrycznik umyjcie pod bieżącą wodą in posiekajcie drobno.
- Przesmażcie liście oraz ziemniaki na maśle.
- Zeszklijcie drobno posiekaną cebulkę.
- Marchewkę obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa przełóżcie do garnka.
- Zalejcie całość bulionem warzywnym lub drobiowym.
- Doprawcie solą lub pieprzem.
- Gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut.
- Po tym czasie doprawcie sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
- Zróbcie to dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i nieapetyczne.
Jak przygotować napar z liści podagrycznika?
Podagrycznik pospolity, jak sama nazwa wskazuje, wspomaga leczenie podagry. Występuje ona wtedy, gdy kryształki soli kwasu moczowego odkładają się w stawach. Napar z niego pomaga w leczeniu oraz jest wskazany przy stosowaniu diety niskopurynowej.
Napar z liści podagrycznika
Składniki:
- 2 garści liści podagrycznika wraz z łodyżkami,
- woda przygotowana o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza,
- niewielka łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Zagotujcie wodę do około 80 stopni Celsjusza i przelejcie do dzbanka.
- Przemyjcie liście podagrycznika pod bieżącą wodą, a następnie włóżcie do miski z sodą oczyszczoną i wodą.
- Po przepłukaniu zalejcie gorącą wodą i parzcie przez około 10 minut.
- Pijcie z odrobiną miodu przez około 2 tygodnie 2 razy dziennie.
- Można wysuszyć liście i przygotować pęczek na zapas.
- Wystarczy rozłożyć na płótnie lub ręczniku papierowym zebrany podagrycznik i odstawić w suche miejsce do wysuszenia.
- Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu lub miejsca, można wykorzystać suszarkę do grzybów i ustawić ją na najniższa możliwą temperaturę.
Komentarze