Sernik nie jest trudny, ale podczas przygotowania i pieczenia wymaga uwagi. Jeśli marzy wam się takie ciasto, ale często wam opada lub nie chce wam się czekać, aż ciasto w piekarniku wyrośnie, a potem wystygnie, istnieją równie słodkie i prostsze zamienniki. Otrzymacie smak, o który chodzi - choć w zdecydowanie innej formie. Jeśli macie nieprzewidywalny, jeśli chodzi o efekty pieczenia piekarnik, zdecydujcie się na deser sernikowy bez pieczenia. Na pewno wam wyjdzie. W przypadku klasycznego sernika nigdy nie ma 100% pewności.
Szybki deser bez pieczenia - bez piekarnika i komplikacji
Najpopularniejsze są syrniki - racuchy z twarogiem, z dodatkiem cukru waniliowego. Jeśli dodatkowo do ciasta dodacie aromat cytrynowy, waniliowy lub pomarańczowy i posiekacie startą skórkę z pomarańczy, otrzymacie jeszcze lepszy, zbliżony w smaku do ciasta efekt.
Deser sernikowy zrobicie też w formie kremu do pucharka - z sera z wiaderka zmiksowanego ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku z cytryny i cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Przełóżcie krem owocami i pokruszonymi herbatnikami.
Jeśli wolicie szybki deser bez pieczenia, ale na ciepło, zróbcie kaszę manną na mleku z kilkoma dodatkami typowymi dla sernika. Będziecie zadowoleni. Taki deser będzie sycący, a jednocześnie rozgrzewający. Sprawdzi się też jako szybkie śniadanie w chłodny poranek. Robi się go podobnie, jak owsiankę.
Szybki deser sernikowy na ciepło - przepis
Składniki:
- 100 g suchej kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 100 g twarogu chudego
- 3 dojrzałe banany
- kilka kropel aromatu lub esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
- Podgrzejcie mleko w rondelku.
- Gdy będzie już ciepłe, cały czas mieszając, wsypujcie kaszę manną i doprowadźcie do wrzenia.
- Zdejmijcie z ognia.
- Rozgniećcie widelcem banany i twaróg. Wmieszajcie w gorącą kaszkę razem z aromatem lub esencją waniliową.
- Wymieszajcie wszystko raz jeszcze (możecie również krótko zblendować na krem), spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie jeszcze odrobinkę aromatu.
Podawajcie na ciepło. Sernikowy deser możecie udekorować wiórkami czekolady, suszonymi lub liofilizowanymi owocami, wiórkami kokosowymi. Jeśli macie ochotę na bardziej sernikowy smak, dodajcie 2 łyżeczki cukru waniliowego i posypcie deser posiekaną skórką pomarańczową.
Komentarze