Przygotowując owsiankę, liczycie na to, że będzie niezwykle kremowa? W takim razie najlepiej będzie użyć mleko pełnotłuste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i dobrze wpływa na konsystencję. Warto wrzucić płatki do wrzącego płynu, który sprawi, że płatki szybciej staną się kleiste. Mamy sprawdzony sposób na to, by klasyczna owsianka była jeszcze lepsza. Ta przygotowana na budyniu, to majstersztyk w czystej postaci. Sprawdźcie, jak ją zrobić krok po kroku.

Jak zrobić owsiankę na budyniu?

Do przygotowania tego pysznego śniadania możecie wybrać różne warianty smakowe budyniu - od waniliowego po czekoladowy. Wszystko zależy od waszego ulubionego smaku bądź indywidualnej zachcianki. Do proszku budyniowego możecie też dodać zmiksowane liofilizowane owoce - np. truskawki czy maliny. Kolor i smak owsianki wzbogaconej o takie dodatki będzie nie do opisania.

Składniki:

  • 3 łyżki budyniu czekoladowego lub śmietankowego;
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich;
  • 1,5 szklanki mleka;
  • szczypta soli;
  • kostka czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie mleko i zagotujcie;
  2. Możecie wykorzystać także napój roślinny - owsiany czy ryżowy;
  3. Wrzućcie płatki owsiane, budyń oraz sól;
  4. Po zagotowaniu zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie kostkę ulubionej czekolady;
  5. Wymieszajcie całość dokładnie i przykryjcie pokrywką na około 3 minuty. Dzięki temu cała wilgoć wsiąknie w płatki i zyska kremowe wykończenie;
  6. Udekorujcie ulubionymi dodatkami w postaci orzechów czy owoców.

Jakie owoce warto dodać, by owsianka zgęstniała?

Jeżeli zależy wam, aby poprawić konsystencję klasycznej owsianki, możecie dodać odpowiednie owoce. Dojrzały banan po zmiksowaniu utworzy kleistą papkę, którą możecie wkomponować do owsianki. Owoc nie tylko poprawi jej teksturę, ale także smak. Innym sposobem jest dodanie zblendowanego awokado, które nadaje się do wytrawnych wersji tego śniadanie, np. z czarnuszką i jajkiem.