Owsianka wcale nie musi być nudna, nawet jeśli jecie ją na co dzień. Jest bogata w witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i wapń, co sprawia, że to jedna z najlepszych propozycji na śniadanie. Warto włączyć ją do menu już od zaraz. Nie pomyślelibyście, że może smakować jak prawdziwa szarlotka? To ciekawy sposób na urozmaicenie tego mlecznego dania, które może być nie tylko zdrowe, ale i przepyszne. Dzięki temu posiłkowi, nie będziecie też mieli ochoty podjadać w ciągu dnia. Poznajcie nasz smakowity przepis na najlepszą owsiankę. 

Jak zrobić owsiankę, która smakuje jak szarlotka?

Do naszego dania trzeba dodać kawałki jabłek, z odmian takich jak szara reneta czy malinówka. Kilka dodatkowych składników jeszcze lepiej wpłynie na smak owsianki i sprawi, że oszukacie mózg oraz kubki smakowe - będziecie się czuli, jakbyście jedli prawdziwy jabłecznik.

Składniki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 jabłko pokrojone w kosteczkę,
  • szczypta ksylitolu lub pół łyżeczki miodu,
  • łyżka masła orzechowego lub pokrojonych orzechów,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłko dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki;
  2. Pokrójcie je na mniejsze kawałeczki lub w kostkę;
  3. Następnie możecie skropić jabłko sokiem z cytryny, jeżeli nie chcecie, aby kawałki owocu ściemniały;
  4. Napój roślinny lub mleko zagotujcie razem z miodem i solą;
  5. Gdy płyn zacznie delikatnie wrzeć, dodajcie płatki;
  6. Następnie do garnka wsypcie kawałki jabłek i orzechy lub masło orzechowe;
  7. Dokładnie zamieszajcie i odczekajcie 2-3 minuty, aż smaki połączą się;
  8. Tak przygotowaną owsiankę możecie podawać na ciepło lub zimno.

Jak zrobić nocną owsiankę szarlotkową?

Jeżeli chcecie zrobić ją na kolejny dzień do pracy, wystarczy wykorzystać patent na owsiankę całonocną. Na wieczór, do słoiczka przesypcie płatki owsiane lub orkiszowe i zalejcie je ciepłym lub zimnym mlekiem (albo napojem roślinnym). Ułóżcie na wierzchu kawałki jabłek (duszonych lub surowych), orzechów i masła orzechowego. Włóżcie danie do lodówki na całą noc, aby płatki zmiękły. Kolejnego dnia rano macie gotową pyszną i zdrową owsiankę o smaku szarlotki.