Chrupiące i jednocześnie soczyste mięso zostaje zawsze gwiazdą posiłku, pod każdą postacią. Nie można mu się oprzeć, dlatego warto przygotować je szczególnie jako popisowe danie na ważną okazję. Jeżeli pomimo starań mięso wychodzi wam suche lub nie jest tak soczyste, jak byście chcieli, wypróbujcie jeden prosty patent. Dzięki niemu każda pieczeń się uda. 

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?

Ten trik sprawdza się w przypadku pieczonych mięs, które czasami, po wyjęciu z piekarnika, okazują się być wysuszone i niezbyt smaczne. Sposobem na uniknięcie takiej wpadki jest obłożenie mięsa dodatkową warstwą tłuszczu przed pieczeniem. Warto w tym celu wybrać aromatyczny boczek, szynkę albo słoninę. Taki dodatek nada mięsu dodatkowego smaku i aromatu, a przede wszystkim pozwoli zatrzymać wilgoć w środku i natłuści je z zewnątrz. Wypróbujcie ten patent szczególnie przy pieczeniu chudych mięs, takich jak indyk, kurczak albo królik. 

Sposoby na to, by pieczyste nie było suche 

Owijanie mięsa boczkiem lub słoniną to nie jedyna metoda. Skorzystajcie z poniższych wskazówek, by wasza pieczeń wyszła soczysta i pełna smaku:

  • Marynata - to rzecz podstawowa. Możecie dodać do niej ananasa, kiwi albo papaję. Wszystkie te owoce zawierają w sobie enzymy, które rozkładają białko. Dzięki nim mięso, np. schab, skruszeje.
  • Smażenie - mięso warto przed włożeniem do piekarnika obsmażyć wcześniej na patelni z każdej strony. W ten sposób „zamknie się”, dzięki czemu wszystkie soki pozostaną w środku i po upieczeniu mięso nie będzie suche. 
  • Pieczenie - mięso należy piec w rękawie do pieczenia, folii aluminiowej albo zamykanym naczyniu (np. garnku rzymskim). Dzięki temu nie wyschnie. Dopiero pod sam koniec pieczenia, na 10 minut przed wyjęciem pieczeni, możecie wyjąć ją z rękawa lub zdjąć folię, by mięso przypiekło się z wierzchu.