Do tej pory robiłam duszoną polędwiczkę wieprzową z chrzanem lub z żurawiną. Od roku moją ulubioną wędliną stał się faszerowany schab pieczony. Wystarczy dobrać jakościowy kawałek mięsa i odpowiedni farsz, aby pieczeń smakowała wyśmienicie. Jednak to nie wszystko - ja schab na święta piekę w specjalnej brytfance, która pozwala mi uzyskać taki efekt. Możecie ją dostać w Lidlu w supercenie.
Brytfanka aluminiowa z Lidla - zupełnie nowy poziom pieczenia mięsa
Brytfanka z Lidla to jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów w mojej kuchni. Uwielbiam stosować ją do pieczenia soczystego i chrupiącego mięsa. Kratka, która znajduje się na dnie brytfanki, skutecznie oddziela soki od reszty składników, dzięki czemu skapuje tłuszcz i woda, nie mocząc dodatkowo pieczonego mięsa. Takie pieczenie mięsa sprawdzi się w diecie niskotłuszczowej i wspomoże zdrowsze odżywianie.
Powierzchnia brytfanki jest bardzo odporna na zarysowania i ścieranie. Oszczędność energii za sprawą równomiernego i szybkiego rozdziału ciepła - to niewątpliwy atut tej brytfanny. Można w niej zapiekać do 250 stopni Celsjusza. Ma pojemność prawie 6l, co z pewnością da wiele wiele możliwości - włożycie całego kurczaka czy inny drób.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Jak zrobić faszerowany schab pieczony z grzybami?
Moją domeną są mięsa z grzybami. Uwielbiam łączyć je z czosnkiem oraz rozmarynem. To jedno z bardziej trafnych zestawień smakowych. Faszeruję nimi schab pieczony w brytfance. Zawsze robię podwójną porcję, bo pieczeń szybko schodzi z wielkanocnego stołu. Jesteście ciekawi, jak ją zrobić? Podpowiem wam w przepisie poniżej.
Składniki:
- 400 g schabu
- 200 g borowików mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
-
1 l wywaru drobiowego lub wołowego
Przygotowanie:
- na początku płat schabu rozkrajam na jeden, długi plaster.
- Doprawiam pieprzem i solą.
- W międzyczasie smażę borowiki razem z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną w kostkę marchewką.
- Dodaję dwa jajka, mąkę i duszę na małym ogniu.
- Zdejmuję z patelni i wkładam farsz do mięsa, ciasno przy tym zawijając.
- Obsmażam w brytfance z każdej strony.
- Układam na kratce i zapiekam mięso w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Piekę około 60 minut.
- Po tym czasie pozwalam, aby przestygło na kratce.
- Kroję na mniejsze kawałki lub w plastry, gdy całkowicie ostygnie lub schłodzi się w lodówce.
Komentarze