Do tej pory robiłam duszoną polędwiczkę wieprzową z chrzanem lub z żurawiną. Od roku moją ulubioną wędliną stał się faszerowany schab pieczony. Wystarczy dobrać jakościowy kawałek mięsa i odpowiedni farsz, aby pieczeń smakowała wyśmienicie. Jednak to nie wszystko - ja schab na święta piekę w specjalnej brytfance, która pozwala mi uzyskać taki efekt. Możecie ją dostać w Lidlu w supercenie

Brytfanka aluminiowa z Lidla - zupełnie nowy poziom pieczenia mięsa

Brytfanka z Lidla to jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów w mojej kuchni. Uwielbiam stosować ją do pieczenia soczystego i chrupiącego mięsa. Kratka, która znajduje się na dnie brytfanki, skutecznie oddziela soki od reszty składników, dzięki czemu skapuje tłuszcz i woda, nie mocząc dodatkowo pieczonego mięsa. Takie pieczenie mięsa sprawdzi się w diecie niskotłuszczowej i wspomoże zdrowsze odżywianie.

Powierzchnia brytfanki jest bardzo odporna na zarysowania i ścieranie. Oszczędność energii za sprawą równomiernego i szybkiego rozdziału ciepła - to niewątpliwy atut tej brytfanny. Można w niej zapiekać do 250 stopni Celsjusza. Ma pojemność prawie 6l, co z pewnością da wiele wiele możliwości - włożycie całego kurczaka czy inny drób.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra w użyciu. Była promocja, ale i tak pewnie bym kupiła ,bo brytfanka była mi potrzebna.
Stosunek ceny do wydajności jest absolutnie w porządku. brytfanka idealnie nadaje się do kuchenek indukcyjnych i bardzo szybko się nagrzewa. Moje oczekiwania zostały w pełni spełnione.
Produkt jest lekki i dobrej jakości. Zaletą jest także wyjmowana kratka. Mam już doświadczenie z produktami Ernesto.

Jak zrobić faszerowany schab pieczony z grzybami?

Moją domeną są mięsa z grzybami. Uwielbiam łączyć je z czosnkiem oraz rozmarynem. To jedno z bardziej trafnych zestawień smakowych. Faszeruję nimi schab pieczony w brytfance. Zawsze robię podwójną porcję, bo pieczeń szybko schodzi z wielkanocnego stołu. Jesteście ciekawi, jak ją zrobić? Podpowiem wam w przepisie poniżej. 

Składniki:

  • 400 g schabu
  • 200 g borowików mrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego

Przygotowanie:

  1. na początku płat schabu rozkrajam na jeden, długi plaster.
  2. Doprawiam pieprzem i solą.
  3. W międzyczasie smażę borowiki razem z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną w kostkę marchewką.
  4. Dodaję dwa jajka, mąkę i duszę na małym ogniu.
  5. Zdejmuję z patelni i wkładam farsz do mięsa, ciasno przy tym zawijając.
  6. Obsmażam w brytfance z każdej strony.
  7. Układam na kratce i zapiekam mięso w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Piekę około 60 minut.
  8. Po tym czasie pozwalam, aby przestygło na kratce.
  9. Kroję na mniejsze kawałki lub w plastry, gdy całkowicie ostygnie lub schłodzi się w lodówce.