Jak się okazuje, jajko to jedno z najlepszych propozycji na śniadanie, ale sprawdza się jako danie nie tylko o tej porze dnia. Jajka to bogate źródło witamin z grupy B, potasu, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Dodatkowo jedzenie jajek pozwala wzbogacić dietę o czyste białko. Jajka polecane są także tym, którzy narażeni są na pogorszenie wzroku czy pojawienie się zwyrodnienia plamki żółtej. To nieocenione źródło luteiny i beta-karotenu. To także idealny pomysł na posiłek dla tych, którzy są rekonwalescentami czy planują wzmocnić swój układ kostny i stawy. Niestety, nie w każdej postaci jajko zawiera łatwo przyswajalne składniki, o których mowa powyżej. Tylko 2 sposoby jego przyrządzenia dają pewność, że nasz posiłek będzie lekkostrawny i pełen wartości odżywczych:

  • jajko na miękko,
  • jajko w koszulce

jajka na miękko, aby białko było ścięte?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20idealne%20jajka%20na%20mi%C4%99kko,%20aby%20bia%C5%82ko%20by%C5%82o%20%C5%9Bci%C4%99te?">Jak zrobić idealne jajko na miękko, aby białko było ścięte?

Perfekcyjnie ugotowane jajko na miękko idealnie pasuje do tostów czy kanapek z awokado. To także sycąca przekąska w ciągu dnia, która nie obciąży zbytnio żołądka. Zdarza się, że nie możecie trafić z prawidłowym ugotowaniem białka tak, aby żółtko było nadal płynne? Ten patent sprawi, że już nigdy nie będziecie liczyć na łut szczęścia: ugotujcie w garnku wodę tak, aby delikatnie bąblowała. Następnie włóżcie do niej jajka za pomocą chochelki jedno po drugim. Od momentu wrzenia, wystarczą 4 i pół minuty, aby białko było perfekcyjnie ścięte.

Jak zrobić perfekcyjne jajko w koszulce?

Jajko w koszulce to inna wersja jajka na miękko, które również jest źródłem białka i witamin, które łatwo przyswoi wasz organizm. Jeżeli chcecie zrobić je idealnie, wystarczy zastosować tę metodę:

  1. Do garnka wlejcie wodę i zagotujcie ją z odrobiną soli;
  2. W trakcie, gdy będzie delikatnie wrzała, wlejcie łyżkę octu jabłkowego czy spirytusowego;
  3. Za pomocą łyżki zróbcie wir i wlejcie w jego środek jajko;
  4. Gotujcie przez około 4 minuty, z początku odrobinę mieszając, utrzymując wir wody. Tak wyjdzie idealnie, z płynnym żółtkiem w środku.