Budyń jest pyszną przekąską, którą można przygotować w bardzo szybki i prosty sposób. Choć jest naprawdę smaczny, to wiele osób rezygnuje z jego gotowania w obawie przed przypalonym garnkiem. Czyszczenie tak ubrudzonego naczynia jest później prawdziwą zmorą. Okazuje się jednak, że wcale nie musi tak być. Sekret tkwi w patencie, z którego korzystają najlepsze gospodynie domowe.

Niezawodny patent na przypalony garnek po budyniu

Jeśli w trakcie gotowania budyniu zdarzy wam się przypalić garnek – nie martwcie się, innym również przytrafia się to bardzo często. Wcale jednak nie musicie szorować go później godzinami.

Wystarczy, że skorzystacie z banalnie prostego sposobu, który polega na wsypaniu do naczynia proszku do pieczenia. Następnie musicie zalać go wodą i gotować przez około 20 minut. Efekt to czysty garnek tanim kosztem. 

Inne sposoby na pozbycie się spalenizny

Przypalony garnek po budyniu możecie też wyczyścić, korzystając z innych trików. Dobrze sprawdzi się w tej sytuacji sól – dno garnka należy posypać grubą warstwą tej przyprawy, pozostawić na kilka godzin, a następnie dokładnie opłukać wodą.

Kolejny sposób polega na nalaniu do naczynia octu (na wysokość paru centymetrów). Płyn należy gotować przez kilka minut. Choć ta metoda jest bardzo skuteczna, to jej dużą wadą jest nieprzyjemny zapach. Najlepiej wyjść w tym czasie z kuchni lub włączyć okap, który pochłonie drażniący smród.