Z problemem przypalonych garnków borykają się nie tylko osoby początkujące w kuchni, ale też doświadczeni kucharze. Jak wyczyścić taki mocno przypalony garnek? Z pomocą przychodzą profesjonalne środki do czyszczenia takich zabrudzeń. Możecie jednak też poradzić sobie bez nich i wykorzystać babcine sposoby. Są o wiele tańsze, a równie skuteczne. 

Jak uratować przypalony garnek?

Jeśli garnek jest tylko lekko przypalony, wystarczy, że umyjecie go szorstką gąbką i ciepłą wodą. Taka metoda jednak nie zadziała w przypadku silnych zabrudzeń.

Do wyczyszczenia żeliwnego garnka, który się przypalił, użyjcie płynu do mycia naczyń połączonego z piaskiem. Ta mieszanka naprawdę czyni cuda. Dodatkowo jest to bardzo ekologiczny sposób. Musicie jednak pamiętać, żeby spaleniznę naprawdę mocno trzeć – to właśnie w tym tkwi sekret tego patentu. 

Inne sposoby na wyczyszczenie garnków

Do wyczyszczenia przypalonych garnków wcale nie potrzebujecie specjalistycznych środków. Jest więcej domowych sposobów. Oprócz piasku i płynu do naczyń, wypróbujcie też sodę oczyszczoną (wsypcie 2 łyżki i zalejcie garnek niewielką ilością wody). Dobrze sprawdzi się także kwasek cytrynowy i ocet.

Ciekawym rozwiązaniem jest również użycie ziemniaków zmieszanych z solą kuchenną. Najpierw posypcie dno garnka dużą ilością soli, a następnie wyszorujcie je przy użyciu ziemniaka przekrojonego na pół.