Kotlety schabowe idealnie sprawdzają się jako niedzielny obiad. W wielu domach to właśnie one królują wtedy na stole. Tradycyjna wersja po jakimś czasie może się jednak już znudzić – wtedy warto odrobinę poeksperymentować z tą potrawą. Doskonale sprawdzi się nowa wersja panierki – zapomnijcie o bułce tartej, można ją zrobić w znacznie ciekawszym wydaniu.
Sposób na kotlety schabowe w chrupiącym cieście
Zamiast robić kotlety schabowe w klasycznej panierce, obtoczcie je w cieście. Po usmażeniu zrobi się z niego smakowita i chrupiąca panierka. Jej sekret to 3 składniki: piwo, jajko i mąka.
Musicie jednak zwrócić uwagę na to, żeby piwo nie było wygazowane, ponieważ to właśnie bąbelki z tego napoju sprawiają, że kotlet schabowy wychodzi idealnie puszysty. Pamiętajcie, że śmiało możecie użyć też tego bezalkoholowego. W żadnym wypadku piwo nie może być jednak smakowe – klasyczne, jasne piwo będzie najlepszym wyborem.
Przepis na kotlety schabowe w cieście
Potrzebne składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- 2 szklanki tłustego mleka,
- 1 szklanka piwa (może być ono bezalkoholowe).
- 2 jajka,
- 300 g mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozbijcie mięso tłuczkiem, przełóżcie je do miski, zalejcie mlekiem i odstawcie na parę godzin.
- Następnie wyjmijcie mięso z mleka, osuszcie delikatnie ręcznikiem papierowym i przyprawcie solą oraz pieprzem.
- Wlejcie do drugiej miseczki piwo, dodajcie jajko oraz mąkę przesianą przez sitko. Całość wymieszajcie, żeby uzyskać jednolitą masę. Doprawcie solą i pieprzem.
- Namoczcie mięso w przygotowanym cieście z obu stron.
- Kotlety smażcie na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Komentarze