Kotlety schabowe idealnie sprawdzają się jako niedzielny obiad. W wielu domach to właśnie one królują wtedy na stole. Tradycyjna wersja po jakimś czasie może się jednak już znudzić – wtedy warto odrobinę poeksperymentować z tą potrawą. Doskonale sprawdzi się nowa wersja panierki – zapomnijcie o bułce tartej, można ją zrobić w znacznie ciekawszym wydaniu. 

Sposób na kotlety schabowe w chrupiącym cieście

Zamiast robić kotlety schabowe w klasycznej panierce, obtoczcie je w cieście. Po usmażeniu zrobi się z niego smakowita i chrupiąca panierka. Jej sekret to 3 składniki: piwo, jajko i mąka.

Musicie jednak zwrócić uwagę na to, żeby piwo nie było wygazowane, ponieważ to właśnie bąbelki z tego napoju sprawiają, że kotlet schabowy wychodzi idealnie puszysty. Pamiętajcie, że śmiało możecie użyć też tego bezalkoholowego. W żadnym wypadku piwo nie może być jednak smakowe – klasyczne, jasne piwo będzie najlepszym wyborem. 

Przepis na kotlety schabowe w cieście

Potrzebne składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 2 szklanki tłustego mleka,
  • 1 szklanka piwa (może być ono bezalkoholowe).
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

  1. Rozbijcie mięso tłuczkiem, przełóżcie je do miski, zalejcie mlekiem i odstawcie na parę godzin.
  2. Następnie wyjmijcie mięso z mleka, osuszcie delikatnie ręcznikiem papierowym i przyprawcie solą oraz pieprzem.
  3. Wlejcie do drugiej miseczki piwo, dodajcie jajko oraz mąkę przesianą przez sitko. Całość wymieszajcie, żeby uzyskać jednolitą masę. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Namoczcie mięso w przygotowanym cieście z obu stron.
  5. Kotlety smażcie na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złoty kolor.