Lubicie przekąsić śledzia w śmietanie, occie lub oleju? Zanim doprawicie go na swój ulubiony sposób, zacznijcie od porządnego wymoczenia. Jak to zrobić, aby rybie mięso było wyjątkowo delikatne? Okazuje się, że woda i mleko mogą pójść w odstawkę, bo jest na to znacznie lepszy patent. Przyda się tani i bardzo popularny płyn, który zwykle wylewacie do zlewu.

Po co moczyć śledzie?

Wszyscy wiedzą, że przed skąpaniem śledzi w ulubionej marynacie czy sosie, należy je najpierw wymoczyć, ale mało kto zastanawia się, dlaczego właściwie to robimy? Przede wszystkim, moczenie pozwala pozbyć się nadmiaru soli oraz zniwelować nieprzyjemny zapach. Na tym jednak nie kończą się zalety tej metody, gdyż dzięki płukaniu rybie mięso staje się dużo delikatniejsze i bardziej kruche, więc lepiej wchłonie wszelkie smaki i aromaty, jakimi je przyprawimy.

W czym moczyć śledzie?

Klasyczną metodą, jaką stosowały nasze mamy i babcie, jest moczenie śledzi w wodzie, jednak na przestrzeni lat pojawiło się wiele nowych patentów. Obecnie często używa się mleka, które pozwala dwukrotnie przyspieszyć ten proces, gdyż sprawia, że śledzie znacznie szybciej kruszeją. Jest jednak jeszcze jeden patent, o którym mało się mówi i znają go tylko najbardziej doświadczone gospodynie. Okazuje się bowiem, że do moczenia śledzi genialnie sprawdza się woda po ogórkach kiszonych. Ta zalewa nic nie kosztuje i zwykle wylewamy ją do zlewu, tymczasem zalanie nią śledzi pozwala wydobyć z rybiego mięsa to, co najlepsze. Śledzie w soku z ogórków nabierają perfekcyjnej konsystencji i podczas jedzenia dosłownie rozpływają się w ustach. Jednocześnie nabierają maksimum smaku i aromatu. Jak moczyć śledzie w wodzie z ogórków? Wystarczy wymieszać ją z olejem oraz odrobiną musztardy, a następnie zostawić rybę w tej miksturze na kilka godzin.

Jak długo moczyć płaty śledziowe?

Średnio śledzie moczy się od kilku do nawet kilkunastu godzin, jednak dokładny czas zależy do konkretnego rodzaju filetu:

  • całe śledzie - 12-18 godzin (w tym czasie 2-3 razy wymieniamy wodę),
  • płaty śledziowe - 2-3 godziny (co godzinę zmieniamy wodę),
  • solone (z beczki) - 24 godziny (w międzyczasie kilkakrotnie zmieniając wodę),
  • solone metodą duńską - 1 godzina, po czym zmieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę,
  • matiasy w oleju - 15 minut.

Moczenie śledzi - inne metody

Jeśli nie macie pod ręką wody po ogórkach kiszonych, do moczenia śledzi możecie wykorzystać też kilka innych popularnych płynów z lodówek i kuchennych szafek. Doskonałą zalewą do śledzika będzie również: 

  • maślanka nadaje śledziom wyjątkowej delikatności oraz lekko kwaśnego posmaku,
  • wino lub piwo zmiękczają strukturę mięsa i uszlachetniają jego smak, sprawiając, że śledzie stają się wyraziste i mocno aromatyczne,
  • ocet jabłkowy z odrobiną cukru i przyprawami nadaje śledziom niezwykłej kruchości i wspaniale podkręca ich naturalny smak,
  • woda gazowana z sokiem z cytryny doskonale wybiela rybie mięso, a dodatkowo sprawia, że ości są znacznie mniej wyczuwalne.