Kluski kładzione to jedno z takich sentymentalnych dań, które już po pierwszym kęsie przypominają nam czasy dzieciństwa. Takie dodatek często robiły nasze mamy i babcie, ale często nie potrafimy odtworzyć tego smaku 1:1, bo ugotowane kluseczki wychodzą twarde lub wręcz przeciwnie, rozpadają się w garnku. Jak temu zaradzić? Wystarczy zastosować sprawdzony przepis z 1 ekstra składnikiem, a wszystko wyjdzie jak trzeba. 

Babciny sposób na miękkie kluski kładzione

Twarde kluski kładzione to częsty problem, wynikający zwykle ze złych proporcji składników, a dokładniej nadmiaru mąki. Nie należy więc bać się "lejącej" konsystencji ciasta, bo gdy zaczniemy ją zbyt mocno zagęszczać, kluseczki po ugotowaniu będą nieprzyjemnie gumowe.

Dodatkowo warto też dodać do masy na drożdże, dzięki którym gotowe kluseczki będą mięciutkie, pulchne i delikatne. Obecnie mało kto pamięta przepis na drożdżowe kluski kładzione, a to babciny klasyk, który zdecydowanie warto przywrócić na stoły. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i koniecznie spróbujcie.

Przepis na drożdżowe kluski kładzione

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • do okraszenia: 100 g słoniny i 1 cebula

Opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuśćcie w letnim mleku z dodatkiem cukru i odstawcie na 10 minut.
  2. Następnie wlejcie rozczyn do mąki, dodajcie jajka oraz sól i połączcie wszystko na jednolitą masę.
  3. Jeśli dodajecie posiekaną natkę, dodajcie ją w tym momencie.
  4. Tak przygotowane ciasto na kluski kładzione należy teraz zostawić na 30 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
  5. W międzyczasie pokrójcie drobno słoninę i obierzcie oraz posiekajcie cebulkę.
  6. Następnie wrzućcie słoninę na suchą patelnię i wytapiajcie, aż zacznie się rumienić.
  7. W tym momencie dodajcie cebulkę i podsmażajcie wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
  8. Po tym czasie zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli i wykładajcie na nią łyżką niewielkie porcje ciasta.
  9. Drożdżowe kluski kładzione gotujcie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia i podawajcie z okrasą ze słoniny oraz cebulki.

Źródło przepisu: przepismamy.pl