Na udane kotlety schabowe składa się wiele czynników. Ważne jest świeże mięso dobrej jakości, odpowiedni tłuszcz do smażenia oraz oczywiście przyprawy. Istotne jest nie tylko to, czym doprawicie schabowe, ale też - w którym momencie to zrobicie. Okazuje się, że właściwa chwila dodania przypraw do mięsa ma w tym przypadku duże znaczenie. 

Kiedy doprawić schabowe?

Schab na kotlety trzeba oczywiście pokroić na porcje i rozbić tłuczkiem. Dzięki temu gotowe kotlety będą soczyste i miękkie. Jeśli chcecie, by kotlety doskonale smakowały po usmażeniu i pachniały przyprawami, powinniście natrzeć nimi mięso przed rozbiciem go za pomocą tłuczka. Dzięki temu przyprawy mocniej „wejdą” w schab i będą bardziej wyczuwalne. Ta metoda sprawdzi się wówczas, gdy od razu po doprawieniu będziecie panierować i wrzucać kotlety na patelnię. Nie zostawiajcie ich posypanych przyprawami zbyt długo - mowa tutaj zwłaszcza o soli i mieszankach z jej dodatkiem. Wyciągnie ona wilgoć z kotletów, przez co te, po usmażeniu, będą suche i niesmaczne.

Jakie przyprawy pasują do schabowych?

Wiele osób pozostaje wiernych najbardziej podstawowym przyprawom i w rezultacie dodaje do schabowych tylko pieprz i sól. Tak przygotowane kotlety będą dobre, ale warto je jeszcze podkręcić. Na przykład curry nada schabowym nieco orientalnego charakteru, a oregano - wspaniałego aromatu. Możecie też dodać do kotletów mieloną paprykę (zarówno słodką, jak i ostrą) oraz czosnek. Jeśli używacie gotowych mieszanek przypraw do mięs, radzimy uważać z solą. Takie produkty najczęściej już zawierają sól i, nie zachowując umiaru, można z nią przesadzić, a w rezultacie zepsuć danie.