Ostatnie dni przed Wigilią to prawdziwy maraton gotowania, sprzątania i robienia zakupów. Jak zdążyć ze wszystkim na czas? Sprytne gospodynie zaczynają świąteczne przygotowania już w listopadzie. Wiele dań można bowiem przyrządzić z dużym wyprzedzeniem i wrzucić do zamrażarki. 

Jak mrozić uszka - gotowane czy surowe?

Czy uszka można mrozić? Można, a nawet trzeba, gdyż dzięki tej prostej metodzie, możemy rozłożyć w czasie świąteczne gotowanie. Mrożenie to bezpieczna metoda przechowywania, która nie wpływa na smak nadzienia, ani konsystencję ciasta, pod warunkiem, że zostanie dobrze przeprowadzona. Pierogi można mrozić zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Obie są poprawne, jednak różni je czas przechowywania. Surowe uszka można schować do zamrażalnika na znacznie dłuższy czas niż te uprzednio ugotowane. Jeśli więc chcecie przygotować pierogi na święta miesiąc wcześniej, to każdy z tych wyborów będzie dobry, natomiast przy dłuższym wyprzedzeniu, lepiej mrozić to danie na surowo. 

Jak zamrozić uszka, żeby się nie posklejały? 

Aby zamrozić uszka na surowo, należy je rozłożyć na płaskiej tacce bądź desce do krojenia. W takiej formie wkładamy je do zamrażarki na pierwsze 2 godziny, a gdy stwardnieją, przesypujemy je do docelowego opakowania. Może być to plastikowy pojemnik lub woreczek strunowy. Z kolei ugotowane uszka przed zamrożeniem całkowicie wystudzić i lekko wysuszyć. Warto też pokryć je niewielką ilością oleju, gdyż dzięki tej tłustej warstwie, nie skleją się one podczas mrożenia. Kiedy uszka będą już zimne, przekładamy je do plastikowych pudełek lub torebek foliowych i szczelnie zamykamy. Jakiekolwiek sposób przechowywania wybierzecie, warto opisać opakowanie datą, aby po czasie nie zapomnieć, kiedy uszka zostały zamrożone.

Która metoda będzie więc najlepsza? Złotym środkiem wydaje się trzecie rozwiązanie, czyli mrożenie tylko lekko zblanszowanych pierogów. Aby to zrobić, wystarczy wrzucić je do wrzątku na dosłownie pół minuty. W ten prosty sposób połączymy korzyści, wynikające z obu powyższych technik.

Jak długo można przechowywać zamrożone uszka? Ugotowane pierożki należy zjeść w ciągu miesiąca, a surowe będą przydatne do spożycia nawet do 3 miesięcy.

Czy należy rozmrażać uszka przed gotowaniem?

Kiedy w końcu przyjdzie czas na podanie uszek, nie musicie ich rozmrażać, tylko wrzucić prosto do wrzątku i gotować, aż wypłyną na wierzch. Zwykle trwa to około 3-4 minuty. Taki czas w zupełności wystarczy, aby ciasto zmiękło, a farsz się podgrzał. Dłuższa kąpiel uszek we wrzącej wodzie może skutkować ich rozpadaniem i rozklejaniem się.