Zazwyczaj, żeby zrobić pączki, trzeba uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować sobie sporo wolnego czasu. Ci, którzy mają ochotę na ten karnawałowy przysmak, ale nie chcą spędzić połowy dnia w kuchni, powinni skorzystać ze sprytnego triku na ten wypiek. Pączki wyjdą lekkie, puchate i obłędnie smaczne.
Pyszne pączki zrobicie w zaledwie 10 minut
Przepis na błyskawiczne pączki ma bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego – są bardzo smaczne, szybkie, ale też szalenie łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia będziecie potrzebować jedynie kilku składników, które większość z was ma w swojej kuchni.
Pączki będą miały smak serka homogenizowanego, którego użyjecie. Mogą więc być waniliowe, brzoskwiniowe, śmietankowe lub truskawkowe – tutaj macie pełną dowolność, wybierzcie swój ulubiony. Choć ciasto będzie kleiste – nie dosypujcie więcej mąki niż w podanym przepisie, ponieważ wtedy wyjdą zbyt zbite i twarde.
Przepis na błyskawiczne pączki
Potrzebne składniki:
- 2 serki homogenizowane o dowolnym smaku po 140 g
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzejcie w garnku litr oleju, w którym będziecie smażyć pączki.
- Umieśćcie w misce wszystkie składniki i wymieszajcie je widelcem.
- Za pomocą łyżeczki odmierzcie małe porcje ciasta i umieśćcie w garnku. Przed nabraniem ciasta na łyżkę – zamoczcie ją w oleju.
- Pączki smażcie na złoty kolor z obu stron.
- Gdy pączki już wystygną – posypcie je cukrem pudrem lub polejcie czekoladą.
Źródło: https://mamagerka.pl/
Komentarze