Smażone pieczarki są świetnym dodatkiem do pierogów, naleśników, gołąbków, idealnie sprawdzają się jako farsz do krokietów. Mogą być także podstawą zup, kremów i sosów. Żeby całość wyszła naprawdę smaczna – pieczarki trzeba wcześniej posolić. Nie każdy jednak wie, kiedy dokładnie należy to robić, a w konsekwencji wiele osób popełnia duży błąd.

Kiedy należy solić pieczarki?

Większość dań należy solić pod sam koniec smażenia. Z pieczarkami jest jednak zupełnie inaczej – jeśli posolicie je dopiero wtedy, popełnicie ogromny błąd. Należy je solić na samym początku, żeby szybciej puściły wodę. Dzięki temu zdąży ona odparować, a pieczarki się pięknie usmażą i pozostaną jędrne i kremowe. Ta sama zasada obowiązuje również podczas przygotowywania innych grzybów.

Pieczarki (pokrojone na mniejsze kawałki) smażcie na średnio rozgrzanym tłuszczu. Po chwili posypcie je solą, a pod koniec smażenia doprawcie swoimi ulubionymi ziołami.

Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały po smażeniu?

Żeby pieczarki nie ściemniały podczas gotowania, duszenia lub smażenia – dobrym patentem jest podlanie ich sokiem z cytryny lub dodanie odrobiny wody. Bardzo ważne jest również to, żeby pieczarki nie były smażone zbyt długo.

Podczas obróbki cieplnej puszczają one sporo wody, dlatego długie trzymanie ich na patelni sprawi, że z każdą chwilą będą ciemnieć coraz bardziej.