Jedną z najpopularniejszych potraw z ziemniaków, poza kopytkami czy kartaczami, są placki ziemniaczane. Są uwielbiane ze względu na świetny smak, ale również fakt, że można przygotować je w naprawdę prosty sposób. Większość osób sięga po tradycyjną recepturę na tę potrawę. Jeśli jednak zdecydujecie się na kilka dodatkowych składników – będzie o niebo lepsza.
Nietypowe placki ziemniaczane
Głównymi składnikami placków ziemniaczanych są ziemniaki, cebula, czosnek, jajko i mąka. Można przygotować je jednak w nieco inny sposób, który króluje w południowej części naszego kraju.
Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i majeranku to jeden z podkarpackich przysmaków. Te składniki wspaniale podkreślą smak całej potrawy. Możecie je podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie aromatycznego sosu na bazie grzybów – zimą, wiosną i latem użyjcie tych suszonych, natomiast w sezonie sięgnijcie po świeże grzyby. Pamiętajcie, żeby do przygotowania placków ziemniaczanych wybrać ziemniaki mączyste – zawierają one dużo skrobi i mało wody.
Przepis na podkarpackie placki ziemniaczane
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki majeranku
- 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce, a następnie przełóżcie do miski.
- Bardzo drobno poszatkujcie kapustę.
- Odlejcie wodę z ziemniaków, dodajcie kapustę, majeranek, sól i pieprz.
- Do masy wsypcie 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszajcie. Gdy będzie taka potrzeba – dosypcie kolejną łyżkę.
- Masę wykładajcie łyżką na mocno rozgrzany olej i smażcie na złoty kolor.