Zachowując część zbiorów na zimę, najczęściej wekujemy je w słoikach. To dobry sposób dla wszystkich tych, którzy nie mają zbyt dużo miejsca w zamrażarce. Najczęstszym błędem jest doprowadzenie wody do wrzenia podczas pasteryzacji. To powoduje, że ciśnienie wytworzone w słoiku będzie wypychać wnętrze ku górze. Nawet przy dobrze zakręconym słoiku zawartość nieco wypłynie układając weki do góry dnem.
Jak poprawnie wekować słoiki?
Krótka instrukcja, jak pasteryzować słoiki:
- Słoiki powinny mieć dopasowane przykrywki - sprawdźcie to przed wypełnianiem słoików
- Wyparzamy słoiki w gorącej wodzie lub za pomocą programu w zmywarce
- Zakręcamy słoiki tak, aby nie przekręcić i nie doprowadzić do poluźnienia
- Parzymy weki, nie doprowadzając wody do wrzenia
- Układamy słoiki w garnku z wodą - na dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę, aby zapobiec pękaniu
- Dodatkowo przekładamy słoiki do góry dnem na blat wyłożony ścierką
Przepis na rozgrzewający mus jabłkowy
Składniki:
- 3 kilogramy jabłek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- sok z kawałka imbiru,
- 2 laski cynamonu,
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
- Dolewamy sok z cytryny, imbiru oraz przyprawy.
- Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
- Na dno możemy dolać niewielką ilość wody, aby zapobiec przypaleniu się.
- Co jakiś czas mieszamy, sprawdzając miękkość owoców.
- Przekładamy do wyparzonych słoików.
- Wekujemy w garnku z wodą przez około 20 minut.
- Ustawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy na noc do wystygnięcia.
- Tak przygotowane jabłka na zimę dobrze pasują do szarlotki oraz jako konfitura do herbaty.
Komentarze