Zachowując część zbiorów na zimę, najczęściej wekujemy je w słoikach. To dobry sposób dla wszystkich tych, którzy nie mają zbyt dużo miejsca w zamrażarce. Najczęstszym błędem jest doprowadzenie wody do wrzenia podczas pasteryzacji. To powoduje, że ciśnienie wytworzone w słoiku będzie wypychać wnętrze ku górze. Nawet przy dobrze zakręconym słoiku zawartość nieco wypłynie układając weki do góry dnem.

Jak poprawnie wekować słoiki?

Krótka instrukcja, jak pasteryzować słoiki:

  1. Słoiki powinny mieć dopasowane przykrywki - sprawdźcie to przed wypełnianiem słoików
  2. Wyparzamy słoiki w gorącej wodzie lub za pomocą programu w zmywarce
  3. Zakręcamy słoiki tak, aby nie przekręcić i nie doprowadzić do poluźnienia
  4. Parzymy weki, nie doprowadzając wody do wrzenia
  5. Układamy słoiki w garnku z wodą - na dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę, aby zapobiec pękaniu
  6. Dodatkowo przekładamy słoiki do góry dnem na blat wyłożony ścierką

Przepis na rozgrzewający mus jabłkowy

Składniki:

  • 3 kilogramy jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z kawałka imbiru,
  • 2 laski cynamonu,
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  2. Kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
  3. Dolewamy sok z cytryny, imbiru oraz przyprawy.
  4. Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
  5. Na dno możemy dolać niewielką ilość wody, aby zapobiec przypaleniu się.
  6. Co jakiś czas mieszamy, sprawdzając miękkość owoców.
  7. Przekładamy do wyparzonych słoików.
  8. Wekujemy w garnku z wodą przez około 20 minut.
  9. Ustawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy na noc do wystygnięcia.
  10. Tak przygotowane jabłka na zimę dobrze pasują do szarlotki oraz jako konfitura do herbaty.