Babka piaskowa, drożdżowa, gotowana, cytrynowa, a może marmurkowa? Przepisy na wielkanocne baby nieustannie mnożą się w sieci i książkach kucharskich, ale 1 z nich jest szczególnie wyjątkowy. Tak przygotowane ciasto zawsze wychodzi perfekcyjnie, a robi się je dosłownie w kilka chwil. Cały sekret tkwi w 1 extra składniku.

Jak zrobić babkę, aby była puszysta i wilgotna?

Co roku szukacie nowych przepisów na ciasta wielkanocne, ale wychodzi to z różnym skutkiem? Prosta babka czekoladowa na budyniu to pewniak, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Dodatek popularnego skrobiowego proszku sprawia, że ciasto wychodzi idealnie wilgotne, puszyste oraz sprężyste, a do tego ma przyjemny czekoladowy smak i zapach. Wystarczy tylko kilka składników i niewiele pracy, a efekt zachwyci wszystkich łasuchów, a na dodatek szybko zniknie ze stołu. Zobaczcie przepis krok po kroku.

Przepis na czekoladową babkę budyniową

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 łyżki budyniu czekoladowego
  • 1 szklanka mleka
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy cienką warstwą mąki. 

2. Mąkę, sodę i budyń przesiewamy przez sito. Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dolewamy olej i mleko i miksujemy dalej. Na koniec stopniowo wsypujemy porcjami suche składniki i mieszamy wszystko na gładkie ciasto.

3. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. 

4. Wystudzoną babkę czekoladową delikatnie wyciągamy z formy i pokrywamy polewą czekoladową.