Babka piaskowa, drożdżowa, gotowana, cytrynowa, a może marmurkowa? Przepisy na wielkanocne baby nieustannie mnożą się w sieci i książkach kucharskich, ale 1 z nich jest szczególnie wyjątkowy. Tak przygotowane ciasto zawsze wychodzi perfekcyjnie, a robi się je dosłownie w kilka chwil. Cały sekret tkwi w 1 extra składniku.
Jak zrobić babkę, aby była puszysta i wilgotna?
Co roku szukacie nowych przepisów na ciasta wielkanocne, ale wychodzi to z różnym skutkiem? Prosta babka czekoladowa na budyniu to pewniak, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Dodatek popularnego skrobiowego proszku sprawia, że ciasto wychodzi idealnie wilgotne, puszyste oraz sprężyste, a do tego ma przyjemny czekoladowy smak i zapach. Wystarczy tylko kilka składników i niewiele pracy, a efekt zachwyci wszystkich łasuchów, a na dodatek szybko zniknie ze stołu. Zobaczcie przepis krok po kroku.
Przepis na czekoladową babkę budyniową
Składniki:
- 300 g mąki
- 4 łyżki budyniu czekoladowego
- 1 szklanka mleka
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy cienką warstwą mąki.
2. Mąkę, sodę i budyń przesiewamy przez sito. Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dolewamy olej i mleko i miksujemy dalej. Na koniec stopniowo wsypujemy porcjami suche składniki i mieszamy wszystko na gładkie ciasto.
3. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.
4. Wystudzoną babkę czekoladową delikatnie wyciągamy z formy i pokrywamy polewą czekoladową.