Murzynek z dżemem (duża blacha)

4.03 (660 ocen)

Jedno z tych ciast które nigdy się nie nudzi .Wilgotne,mięciutkie i bardzo czekoladowe.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    200 ml wody
    1,5 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    op cukru waniliowego
    6 jaj
    3 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    600 g dżemu kwaśnego (np.porzeczka,wiśnia jeżyna )

    polewa:
    50 g margaryny
    50 ml mleka
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.03 (660 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Murzynek z dżemem (duża blacha) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ,wodę,cukier,cukier waniliowy i kakao gotujemy na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników.Odstawić do ostygnięcia.Do chłodnej masy dodajemy jaja i miksujemy.Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą,miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.Na sam koniec dodajemy dżem i mieszamy .Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem,wyrównujemy.Pieczemy w 180 st.C ok 45-50 min(do suchego patyczka)
    polewa:Wszystkie składniki oprócz żelatyny gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru .Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej ,przegotowanej wody(by napęczniała),dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia,rozpuszczoną dodajemy do polewy i mieszamy.Czekamy by trochę polewa przestygła i polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować