Murzynek z dżemem (duża blacha) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ,wodę,cukier,cukier waniliowy i kakao gotujemy na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników.Odstawić do ostygnięcia.Do chłodnej masy dodajemy jaja i miksujemy.Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą,miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.Na sam koniec dodajemy dżem i mieszamy .Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem,wyrównujemy.Pieczemy w 180 st.C ok 45-50 min(do suchego patyczka)
polewa:Wszystkie składniki oprócz żelatyny gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru .Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej ,przegotowanej wody(by napęczniała),dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia,rozpuszczoną dodajemy do polewy i mieszamy.Czekamy by trochę polewa przestygła i polewamy ciasto.
Komentarze