Ekspresowa babka na oleju

4.96 (197 ocen)

Ta babka ma same zalety: bardzo szybko się ją robi, jest bardzo łatwa i bardzo smaczna :) I tylko jedna miska do mycia ;)

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka oleju
    1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Ekspresowa babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy olej i ekstrakt waniliowy i chwilkę ubijamy.
  • 2. Dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, chwilę ubijamy, aby składniki dokładnie się połączyły.
  • 3. Ciasto przekładamy do formy babkowej o średnicy 24 cm z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 55-60 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli mamy formę silikonową, nie trzeba jej smarować masłem, ani wysypywać bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować