Babka piaskowa, cytrynowa, marmurkowa i czekoladowa razem wzięte nie dorastają temu przepisowi do pięt. Gwarantujemy, że puszystość tego ciasta przebija wszystkie wypieki, które do tej pory jedliście. Choć receptura może was zadziwić, to zdecydowanie warto go przyrządzić, bo efekt zachwyci każdego łasucha.

Co to jest babka muślinowa?

Babka muślinowa albo inaczej petynetowa, to zapomniany wypiek z kuchni staropolskiej, który wyróżnia się niesamowitą konsystencją, za sprawą ilości żółtek i długiego wyrabiania. Oryginalny przepis na ten przysmak pochodzi ze starej książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” i wymaga użycia aż 24 żółtek, które uciera się w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą. Choć ta liczba może wydawać się zawrotna, to zarówno smak i konsystencja tego ciasta są absolutnie warte każdego zużytego jajka. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, który możecie zmodyfikować, aby zmieścił się do standardowej formy na babkę.

Przepis na babkę muślinową

Składniki:

  • 60 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 300 g cukru
  • 24 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże ucieramy z 1 łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przesiewamy mąkę przez sito i roztapiamy w rondelku masło, a następnie odstawiamy je do lekkiego wystudzenia.

2. Miskę z żółtkami ustawiamy na naczyniu z gorącą wodą. Dodajemy do nich cukier i ubijamy, aż masa stanie się jasna i puszysta.

3. Do utartych żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę i wszystko wyrabiamy przez około 30 minut. Po tym czasie dolewamy roztopione masło i dalej wyrabiamy jeszcze przez kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do wysmarowanej masłem formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.