Śledzie w śmietanie to klasyka na świątecznych stołach i nie tylko. Choć zdecydowanie największą popularnością cieszą się one w okresie bożonarodzeniowym, to warto przygotowywać je znacznie częściej. Ten smaczny, niedrogi i prosty przepis sprawdzi się bowiem na każdą okazję, a nawet jako codzienna szybka przekąska.
Czym urozmaicić śledzie w śmietanie?
Cebula nadaje śledzikowi w sosie śmietanowym wyrazistości, ale niektórym może przeszkadzać jej mocny zapach. Wszyscy miłośnicy śledzi wiedzą bowiem, jak bardzo przesiąka nimi cała lodówka, a to właśnie cebula jest główną przyczyną tej woni. Aby śledzie w śmietanie były odpowiednio ostre i doprawione, a przy tym nie drażniły aż tak bardzo naszych nozdrzy, warto zastąpić cebulę porem. Ta niewielka zmiana daje ogromny efekt, gdyż śledzie nabierają jeszcze mocniejszego charakteru, a jednocześnie mają łagodniejszy aromat. Ile pora należy dodać do śledzi? Do tego przepisu używamy jedynie białej części pora, więc 1 sztuka będzie odpowiednikiem 2 średnich cebulek.
Przepis na śledzie w śmietanie z porem
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledziowych
- biała część pora
- 2 małe ogórki kiszone
- 80 g majonezu
- 100 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
Kroki przygotowania:
1. Filety śledziowe namaczamy w wodzie wieczór wcześniej. Najlepiej robić to przez kilka godzin, a w międzyczasie 1-2 razy wymienić wodę.
2. Wymoczone śledzie kroimy w dość dużą kostkę.
3. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Posiekane kawałki krótko blanszujemy we wrzątku.
4. Ogórki kiszone drobno siekamy lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie mieszamy ze śmietaną, majonezem i porem. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Tak przygotowanym sosem zalewamy kawałki śledzi i wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Co można dodać do śledzi w śmietanie? Inne pomysły
Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne i szukacie tradycyjnych smaków w nowych odsłonach, oprócz dodatku pora wypróbujcie również inne nietypowe składniki. Śledzie w śmietanie doskonale komponują się również z:
- łyżką chrzanu,
- drobno posiekaną połówką słodkiej gruszki,
- garścią rodzynek lub suszonej żurawiny,
- łyżeczką kaparów,
- kilkoma grzybkami w occie,
- plastrem papryki konserwowej,
- łyżeczką musztardy francuskiej lub Dijon,
- kilkoma korniszonami,
- garścią koperku lub natki pietruszki,
- odrobiną marynowanych papryczek jalapeno.