Śledzie w śmietanie to klasyka na świątecznych stołach i nie tylko. Choć zdecydowanie największą popularnością cieszą się one w okresie bożonarodzeniowym, to warto przygotowywać je znacznie częściej. Ten smaczny, niedrogi i prosty przepis sprawdzi się bowiem na każdą okazję, a nawet jako codzienna szybka przekąska. 

Czym urozmaicić śledzie w śmietanie?

Cebula nadaje śledzikowi w sosie śmietanowym wyrazistości, ale niektórym może przeszkadzać jej mocny zapach. Wszyscy miłośnicy śledzi wiedzą bowiem, jak bardzo przesiąka nimi cała lodówka, a to właśnie cebula jest główną przyczyną tej woni. Aby śledzie w śmietanie były odpowiednio ostre i doprawione, a przy tym nie drażniły aż tak bardzo naszych nozdrzy, warto zastąpić cebulę porem. Ta niewielka zmiana daje ogromny efekt, gdyż śledzie nabierają jeszcze mocniejszego charakteru, a jednocześnie mają łagodniejszy aromat. Ile pora należy dodać do śledzi? Do tego przepisu używamy jedynie białej części pora, więc 1 sztuka będzie odpowiednikiem 2 średnich cebulek.

Przepis na śledzie w śmietanie z porem

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych
  • biała część pora
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 80 g majonezu
  • 100 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Kroki przygotowania:

1. Filety śledziowe namaczamy w wodzie wieczór wcześniej. Najlepiej robić to przez kilka godzin, a w międzyczasie 1-2 razy wymienić wodę.

2. Wymoczone śledzie kroimy w dość dużą kostkę.

3. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Posiekane kawałki krótko blanszujemy we wrzątku. 

4. Ogórki kiszone drobno siekamy lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie mieszamy ze śmietaną, majonezem i porem. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Tak przygotowanym sosem zalewamy kawałki śledzi i wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Co można dodać do śledzi w śmietanie? Inne pomysły

Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne i szukacie tradycyjnych smaków w nowych odsłonach, oprócz dodatku pora wypróbujcie również inne nietypowe składniki. Śledzie w śmietanie doskonale komponują się również z:

  • łyżką chrzanu,
  • drobno posiekaną połówką słodkiej gruszki,
  • garścią rodzynek lub suszonej żurawiny,
  • łyżeczką kaparów,
  • kilkoma grzybkami w occie,
  • plastrem papryki konserwowej,
  • łyżeczką musztardy francuskiej lub Dijon,
  • kilkoma korniszonami,
  • garścią koperku lub natki pietruszki,
  • odrobiną marynowanych papryczek jalapeno.